article
1.3585258
ZWOLLE - Het vergt hard werken en een enorme dosis doorzettingsvermogen, maar Femia Huisman en Kim Zantinge haalden de zwarte band in karate.
Zwolsen behalen zwarte band
ZWOLLE - Het vergt hard werken en een enorme dosis doorzettingsvermogen, maar Femia Huisman en Kim Zantinge haalden de zwarte band in karate.
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/zwolsen-behalen-zwarte-band-1.3585258
2012-12-31T06:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.3585832.1356936074!image/image-3585832.JPG
Overijssel,Lokaal Thema ST,Karate,Zwarte band,Budo Stichting Boot
Zwolle
Home / Regio / Zwolle / Zwolsen behalen zwarte band

Zwolsen behalen zwarte band

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Kim Zantinge (links) en Femia Huisman hebben er hard voor getraind. Ze behaalden de zwarte band in karate. Iets dat aan maar weinig mensen is voorbehouden. foto Frans Paalman
   Titel
   Kim Zantinge (links) en Femia Huisman hebben er hard voor getraind. Ze behaalden de zwarte band in karate. Iets dat aan maar weinig mensen is voorbehouden. foto Frans Paalman
  ZWOLLE - Het vergt hard werken en een enorme dosis doorzettingsvermogen, maar Femia Huisman en Kim Zantinge haalden de zwarte band in karate.
  Deze vrouwen hebben er keihard voor gewerkt

  Het is veel meer dan een plankje doorslaan. Voor de Zwolse Femia Huisman (33) en Kim Zantinge (47) is karate een vechtsport die hen fit houdt en zekerheid geeft. Na het behalen van de bruine band zijn ze, twee jaar geleden, samen gestart met het trainen voor de volgende stap: de zwarte band. Eerder deze maand lieten ze hun vechtkunsten zien tijdens een landelijk examen in Utrecht en beiden gingen met de felbegeerde band naar huis.

   

  Coach Peter van den Berg is trots. "Het is bijzonder, omdat het niet zo vaak gebeurt dat leden van onze club de zwarte band behalen. Niet iedereen is er klaar voor en deze vrouwen hebben er keihard voor gewerkt."

  Dat harde werken bestond uit vier keer in de week trainen bij sportclub Budo Stichting Boot en thuis hardlopen om hun conditie op peil te houden.

  "Zeker het laatste jaar stond in het teken van karate," vertelt Kim Zantinge. "We zijn ons doel nooit uit het oog verloren, maar konden wel gefrustreerd raken bij het leren van de verschillende vormen. Ik dacht weleens: dit onthoud ik nooit. Maar je groeit en krijgt de series onder de knie. Dat motiveert."

  De liefde voor karate maakt het duo steeds hechter. "We vonden elkaar in doorzettingsvermogen en humor en hebben tijdens de trainingen hard kunnen lachen." Voor het uitvoeren van de verschillende oefeningen is echter opperste concentratie nodig. De karateliefhebbers hebben meerdere blauwe plekken opgelopen, maar dat hoort erbij. "Karate is zoveel meer dan bewegen. Het gaat om controle, beheersing en coördinatie. Je traint je hele lichaam met deze sport," vertelt Femia. Daarnaast vindt ze karate fascinerend. "Het ziet er prachtig uit, daarom ben ik er mee begonnen." De sport bracht Kim ook een mentale groei. "Ik heb veel meer zelfvertrouwen. Ik durf nu zelfs voor een groep te staan en les te geven." Ook heeft de techniek van de vechtsport haar behoed voor een ongeluk. "Ik kon nog net uitwijken voor een fietser, doordat ik gelijk een stap opzij deed. Mijn reactievermogen is door deze sport verbeterd."

  Hun coach zag grote veranderingen in de afgelopen twee jaar. "Ze voeren de oefeningen nu zo scherp en strak uit. Dan gaat het om millimeterwerk."

  De vrouwen maken zich op voor een nieuwe uitdaging. "We gaan voor de tweede dan." Oftewel, de volgende graad in de Japanse vechtsport. Daar kunnen ze over twee jaar pas examen in doen. "Eerst genieten het van trainen zonder druk en dan gaan we ervoor."