article
1.6200341
EINDHOVEN/ NIEUWLEUSEN - Nederlandse voetbalclubs ondervinden deze zomer opnieuw veel hinder bij het organiseren van oefenduels. Wedstrijden worden in toenemende mate verboden, verplaatst of zonder publiek gespeeld, vanwege incidenten met supporters uit het verleden.
Oefenduels grote clubs lastiger te organiseren door relschoppers
EINDHOVEN/ NIEUWLEUSEN - Nederlandse voetbalclubs ondervinden deze zomer opnieuw veel hinder bij het organiseren van oefenduels. Wedstrijden worden in toenemende mate verboden, verplaatst of zonder publiek gespeeld, vanwege incidenten met supporters uit het verleden.
http://www.destentor.nl/sport/oefenduels-grote-clubs-lastiger-te-organiseren-door-relschoppers-1.6200341
2016-07-18T05:16:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6053577.1469455514!image/image-6053577.jpg
Eindhoven,PSV,Voetbal-betaald,Feyenoord,AJAx,top,hermes
Sport
Home / Sport / Oefenduels grote clubs lastiger te organiseren door relschoppers

Oefenduels grote clubs lastiger te organiseren door relschoppers

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Toon Gerbrands.
   Fotograaf
  EINDHOVEN/ NIEUWLEUSEN - Nederlandse voetbalclubs ondervinden deze zomer opnieuw veel hinder bij het organiseren van oefenduels. Wedstrijden worden in toenemende mate verboden, verplaatst of zonder publiek gespeeld, vanwege incidenten met supporters uit het verleden. 

  Algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV signaleert een tendens en doet een beroep op fans en autoriteiten. "We hebben bij PSV onze complete voorbereiding om moeten gooien omdat autoriteiten in Duitsland problemen voorzagen als we daar wedstrijden kwamen spelen", vertelde hij zondag in het Zwitserse Bagnes aan de meegereisde media. "PSV zou vorige week meedoen aan een toernooi in Duisburg, maar vanwege een incident van vorig jaar met een kleine groep fans in Wolfsburg, konden de door ons geplande oefenwedstrijden niet doorgaan. De organisatie kreeg de vergunningen niet rond. Twee weken geleden moesten we ook de wedstrijd tegen Queens Park Rangers achter gesloten deuren afwerken, omdat de politie vreesde voor trammelant en een negatief advies afgaf. De praktijk is dat overheden niet tegen zo'n advies ingaan. In Zwitserland moest een van onze wedstrijden weer verplaatst worden. Vorig jaar was dat ook al zo vanwege een incident met supporters in Lyon, al elf jaar geleden nota bene." Al met al kostten de organisatorische tegenslagen PSV deze zomer ook nog eens 100.000 euro.

  Vergunning
  PSV speelt maandag in Lausanne tegen Sporting Portugal en die wedstrijd zou oorspronkelijk in Genève afgewerkt worden. "Daarvoor is de vergunning inmiddels binnen", aldus Gerbrands.Het is een ontwikkeling die ons zorgen baart. Enerzijds omdat wij er last van hebben en anderzijds omdat wij in deze tijd van het jaar gewoon voor publiek willen oefenen. Onze eerste wedstrijd van het seizoen was in Dongen en dat was een prachtig festijn waar vijfduizend mensen op afkwamen. Zo zou het eigenlijk altijd moeten. Bij deze periode hoort dat profs zich goed moeten voorbereiden, maar ook dat kinderen om handtekeningen van spelers kunnen vragen en volwassenen hun favoriete club kunnen bezoeken."

  Ajax
  Twee oefenwedstrijden van Ajax die op sportpark USV in Nieuwleusen gespeeld zouden worden gingen ook al niet door. De wedstrijden tegen het Belgische AA Gent en het Russische Kyrilia Sovetov zijn afgelast op last van de burgemeester Han Noten uit angst voor ongeregeldheden.  ,,Het is één van de lastigste beslissingen van de laatste vijf jaar", erkende Noten. ,,Ik baal hier verschrikkelijk van. Mensen hebben keihard gewerkt om deze dag te realiseren, maar ik heb negatief advies gekregen van de politie en Officier van Justitie." Noten heeft aanwijzingen gekregen dat er supporters bij de wedstrijd aanwezig zullen zijn die er niet horen. Het gaat onder meer om een groep fans van de Belgische voetbalclub Anderlecht. "Zie het een beetje als supporters van Feyenoord die naar België afreizen voor een oefenwedstrijd van Ajax."

  Feyenoord
  Oefenwedstrijden van Feyenoord werden vorig jaar ook afgelast uit angst voor rellen. Gerbrands doet een beroep op de fans en vraagt hen om verantwoordelijk gedrag en anderzijds hoopt hij ook dat lokale overheden of de politie niet te snel tot een afgelasting overgaan. "Met een aantal overheden zijn we in overleg om lijsten van incidenten uit het verleden op te schonen. Bij PSV werken we er met onze supportersgroeperingen keihard aan om problemen in de toekomst te voorkomen. Niemand wil in de situatie terechtkomen dat we oefenduels in de toekomst vooral achter gesloten deuren af moeten werken."