article
1.6120856
DEVENTER/RAALTE/ZUTPHEN - In de periferie van het oostelijke amateurvoetbal hapt de regio sportief naar adem. Donkerrode cijfers worden er overlegd in een van de meest zwarte jaren ooit. Jaaroverzicht met veel tranen en slechts een enkele lach.
Regionale amateurvoetbal zit in diep wak
DEVENTER/RAALTE/ZUTPHEN - In de periferie van het oostelijke amateurvoetbal hapt de regio sportief naar adem. Donkerrode cijfers worden er overlegd in een van de meest zwarte jaren ooit. Jaaroverzicht met veel tranen en slechts een enkele lach.
http://www.destentor.nl/sport/regionale-amateurvoetbal-zit-in-diep-wak-1.6120856
2016-06-19T13:28:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6120860.1466343219!image/image-6120860.JPG
Raalte,Deventer,Berkelland,Lochem,Zutphen,Sport,zutphen,overzicht,lochem,problemen,salland,amateurvoetbal,deventer,hermes
Sport
Home / Sport / Regionale amateurvoetbal zit in diep wak

Regionale amateurvoetbal zit in diep wak

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Rohda deelde in de malaise en daalde af naar de eerste klasse. foto Gerard Vrakking
  DEVENTER/RAALTE/ZUTPHEN - In de periferie van het oostelijke amateurvoetbal hapt de regio sportief naar adem. Donkerrode cijfers worden er overlegd in een van de meest zwarte jaren ooit. Jaaroverzicht met veel tranen en slechts een enkele lach.

  Met twee gepromoveerde clubs in het regionale amateurvoetbal slaat de balans dit seizoen wel heel erg negatief uit. Het bescheiden succes staat in schril contrast met de - net als in 2015 - negen afdalers.

  Colmschate en Be Quick hingen enigszins gelukkig de vlag in top, maar kunnen de onmiskenbare problemen niet verhullen. Het was dit voetbaljaar vooral tranen met tuiten op het gras.

  Vooral in Deventer is het kommer en kwel. Van de veertien stadsclubs degradeerden er maar liefst vijf. FC RDC spande de kroon en zag de vlaggenschepen op zaterdag en zondag beide tenonder gaan. Sallandia deed het met de tweede degradatie op rij geen haar beter.

  Het zijn geen incidenten meer. Ook deze week toonde Deventer - dat zich zo graag als voetbalstad presenteert - dat de eenheid ver te zoeken is. Net als elke zomer fladderden de spelers in de Deventer duiventil weer van club naar club, op zoek naar sportief succes en een paar extra voetbalschoenen.

  Deventer heeft simpelweg té veel clubs, maar waar samenwerking het toverwoord lijkt, is onafhankelijkheid heilig. In de winterstop lieten de 'kleintjes' in deze krant al onomwonden weten dat een fusie onbespreekbaar is, dus blijft het sportief sappelen. De promotie van Go Ahead Eagles naar de eredivisie bevordert amateursucces ook al niet. Veel clubs zijn hun spelers op zondag kwijt, wanneer de Deventer profs in de Adelaarshorst spelen. Dat belooft weinig goeds voor komend seizoen. Al tonen Colmschate, Helios en Schalkhaar aan dat een stevig fundament en goed (jeugd)beleid tot succes kunnen leiden.

  Het is voor veel beleidsbepalers in Deventer vijf voor twaalf. Op de huidige voet doorgaan, betekent dat de clubs de komende jaren nog meer gifbekers vol sportief zuur voor de kiezen krijgen en dat de kelder van de vijfde klasse nog lang niet vol is.

  DE KAMPIOEN

  Colmschate is de winnaar van het seizoen. De club zorgde in april voor een schokeffect door trainer Willem Balster op straat te zetten en had daarnaast geluk dat Columbia tenonder ging aan kampioenstress. De Deventer club profiteerde optimaal. Mede dankzij een excellerende Jarmo van 't Hof, die 39 keer scoorde. Zo werd Colmschate van alle zeventig clubs in deze regio de enige kampioen.

  STERK STAALTJE

  De selectie van Be Quick toonde ruggengraat. Nadat het bestuur oefenmeester Wilco Laconi kort voor het zomerreces nog wilde elimineren, stond het Zutphense elftal op en weigerde zonder hun trainer te spelen in de nacompetitiefinale tegen Twello. De clubleiding haalde met schaamrood op de kaken bakzeil en de spelers deden het enig juiste: promoveren. Het feestje werd nadien gevierd in de woning van hun trainer.

  DE VERLIEZER

  Twello. Trainer Martin Berends is niet te benijden. Na het gemiste kampioenschap in 5H na het rechtstreekse titelduel met Victoria Boys, bleken in de nacompetitie Alexandria en Be Quick te sterk. Het vertrek van Berends - die eerder Voorwaarts, Wilp, Heeten en Rohda 2 met promotie verliet - kreeg daarmee een zwart randje.

  BESCHAMEND

  De KNVB nodigde 32 van de veertig ploegen uit via de nacompetitie naar de vierde klasse te gaan. De zondagtak van FC Zutphen slaagde niet in die missie en verloor zes nacompetitieduels op rij. Vooral het slotduel tegen Wissel was beschamend, met vier rode kaarten. Een langer verblijf in de kelder is de terechte straf.

  DE TRANENTREKKER

  Sallandia. Trainer Roberto Tuinstra zag elke week lichtpuntjes, maar waar weet niemand. Op het veld in ieder geval niet. Sinds november 2014 won de Deventer club 43 wedstrijden op rij niet meer en de tweede degradatie op rij was een logisch gevolg.

  HET TOPTEAM

  Vorden. De Achterhoekers maakten bij hun debuut in de tweede klasse indruk door met een elftal vol eigen kweek keurig zevende te worden in 2I. Zelfs de stevig met de buidel wapperende oppositie van Quick 1888 en BVC'12 namen de hoed af voor het elftal van trainer Michel Feukkink, die begint aan zijn zesde jaar in Vorden. Stabiel beleid wordt beloond.

  DE MISSTAP

  Turkse Kracht. In de finale van de nacompetitie werd de Deventer club weer geconfronteerd met verbale misstanden langs de lijn. Het duel met Robur et Velocitas werd gestaakt, Turkse Kracht kreeg de schuld én een boete van 200 euro. Een week later degradeerde TKD in het debuutjaar als tweedeklasser ook nog. Een onnodige misstap van een talentvol ensemble.

  PIJNLIJK

  Rohda. Na zeven jaar is de Raalter club geen hoofdklasser meer. In een seizoen waarin veel misging: de club werd geteisterd door blessures en trainer Martin Drent werd ontslagen. Het was wachten op problemen. Die kwamen er in de nacompetitie. Na vier knappe zeges op rij, ging het in de finale van de nacompetitie gruwelijk mis tegen het sterke SJC uit Noordwijk. Een forse stap terug voor de ambitieuze Sallanders.

  JAMMER

  Brummen. Leek de zekere degradant in 3B, maar toonde na de winterstop veerkracht en haalde 18 van de 24 punten. Op de slotdag viel echter alles verkeerd voor de Brummenaren en was zelfs de nacompetitie om handhaving een brug te ver. De rentree bleek daarmee van korte duur.

  HEEL JAMMER

  Reünie. De Borculose club stevende af op nacompetitie, maar verspeelde de tweede plek in 4C door verlies op de slotdag. Tot overmaat van ramp won nummer tien VVG wel. De Gaanderense ploeg speelde zich veilig en kaapte ook nog de periodetitel voor de neus van Reünie weg. Nog een jaar 4C was de pijnlijke slotsom.

  EERVOLLE VERMELDING

  Schalkhaar was dicht bij een historische stap naar de eerste klasse. Slechts één doelpunt hield de sterk acterende formatie van Hans van der Hoop af van promotie. Het duurbetaalde BVC bleek net een brug te ver, maar Schalkhaar neemt met opgeheven hoofd afscheid van het seizoen.

  DE OVERSTAP

  Haarlo. De Achterhoekers keren het zaterdagvoetbal komend voetbaljaar de rug toe en gaan verder als vijfdeklasser op zondag. Dat Haarlo toch nacompetitie moest spelen van de KNVB - na winst van de tweedeperiodetitel in 4E - was een lachertje. Na één ronde was uitschakeling een feit voor het elftal dat toch nooit zou promoveren.

  DE VERLIEZER II

  FC RDC. Met twee eerste elftallen degraderen; het is weinig clubs gegeven, maar FC RDC slaagde glansrijk. Waar de zaterdagtak slechts 2 punten haalde, was de zondagafdeling een stuk ongelukkiger. Het elftal van trainer Roy Beumer daalde af naar de duistere voetbalkelder, met 33 punten: een aantal waarmee FC RDC in elke andere vierde klasse in district Oost veilig was geweest.

  DE ONTSNAPPING

  Met de lang geblesseerde Bas Aarnink als aanjager redde Heeten het vege lijf in de derde klasse B. Met twee overwinningen in de laatste twee duels, pakte het team van Alex Booy de benodigde zes punten. Heeten klom daarmee van de laatste naar de veilige tiende plek. Een ware Houdini-act.

  DE AFTOCHT

  Na acht jaar is Wijhe terug in de derde klasse. Seizoenenlang vonden de Sallanders een veilig heenkomen in de middenmoot van 2J, maar dit jaar bleken de schamele vijf overwinningen te weinig voor handhaving.

  IN VERVAL

  Kon. UD. is misschien wel de belichaming van het Deventer voetbal. De zo trotse club van het Schootsveld - in 2004 nog hoofdklasser - wist op de slotdag in de vierde klasse G zelfs niet te winnen van het armetierige Sallandia en degradeerde samen met de geel-zwarte stadgenoot naar de voetbalafgrond. Het Deventer voetbaljaar samengevat door twee clubs in sportieve nood.