article
1.6089942
Hij is naar eigen zeggen een goede amateur die af en toe een regionale wedstrijd wint. Maar Jos Verdaasdonk (32) wil meer.
Verdaasdonk zoekt zijn grenzen op met experiment
Hij is naar eigen zeggen een goede amateur die af en toe een regionale wedstrijd wint. Maar Jos Verdaasdonk (32) wil meer.
http://www.destentor.nl/sport/verdaasdonk-zoekt-zijn-grenzen-op-met-experiment-1.6089942
2016-06-08T10:26:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.3698855.1395313246!image/image-3698855.jpg
Raalte,Deventer,Sport,verdaasdonk,raalte,marathon,zwolle,atletiek,hermes
Sport
Home / Sport / Verdaasdonk zoekt zijn grenzen op met experiment

Verdaasdonk zoekt zijn grenzen op met experiment

Reacties
Reageer
  Hij is naar eigen zeggen een goede amateur die af en toe een regionale wedstrijd wint. Maar Jos Verdaasdonk (32) wil meer.

  Met zijn zelfbenoemde hardloopexperiment wil de Raaltenaar uit gaan vinden wat er voor hem nog meer in het vat zit. Raalte

  "Je kunt het vergelijken met een spelertje in de C1 van Rohda Raalte, die benieuwd is of hij ooit het eerste van Go Ahead Eagles kan bereiken", schetst Verdaasdonk. "Voor mijn gevoel zit ik redelijk aan het begin van mijn sportcarrière, ik ben benieuwd wat ik kan bereiken als ik echt als een prof ga leven en trainen."

  Spookbeeld

  Al is het alleen maar om later niet met het volgende spookbeeld geconfronteerd te worden: "Ik wil niet zo'n oude man worden die met een bierpens op de bank aan zijn kleinkinderen vertelt dat hij vroeger goed kon hardlopen, maar er toch niet alles uit heeft gehaald."

  Die angst hoeft hij na zijn hardloopexperiment niet meer te hebben. Want Verdaasdonk neemt geen halve maatregelen. Hij wil zijn - toch al niet misselijke - trainingsschema opschroeven van zes tot negen looptrainingen per week. Hij krijgt daarbij begeleiding van zijn trainer, Klaas Lok, maar ook van een bewegingswetenschapper en fysiotherapeut. Zij houden een oogje in het zeil wat betreft zijn belastbaarheid. Daarnaast wordt hij gesponsord door een aantal Raalter bedrijven.

  De halve marathon van Zwolle, aanstaande zaterdag, geldt als symbolisch startpunt van zijn hardloopexperiment. "Ik wil niet alleen kijken welke invloed het heeft op mijn prestaties wanneer ik als een 'idioot' ga trainen, maar ben ook benieuwd naar wat het qua fysiek en op psychologisch vlak met mij gaat doen."

  Vlogs

  Verdaasdonk wil andere sporters zodoende inspireren en informeren. Dat gaat hij doen via zijn eigen website: josverdaasdonk.nl. Aan de hand van vlogs (videoblogs) en persoonlijke verhalen over zijn trainingen en wedstrijden, brengt hij verslag uit.

  Pretenties heeft Verdaasdonk - onder andere meervoudig winnaar van het Sallands Cross Circuit - niet. ,,Ik ga niet roepen dat ik mezelf nu ineens in de Nederlandse top ga nestelen, maar ik ben wel benieuwd wat het me gaat brengen."

  Wanneer is zijn experiment geslaagd? "Mijn sportieve hoofddoel is om mijn prestaties op de marathon sterk te verbeteren." Zijn persoonlijke record is nu 2.38.19. Ik wil uiteindelijk onder de 2.30 uur duiken. Maar als blijkt dat het trainen als een echte prof mij niet verder helpt in mijn prestaties, heb ik daar ook vrede mee. Dan heb ik in elk geval het onderste uit de kan gehaald."