Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Glasvezel in buitengebied Veluwe later en duurder

APELDOORN - Het buitengebied van onder meer Apeldoorn, Ermelo, Epe, Brummen, Voorst en Putten krijgt pas in 2019 glasvezel. Bovendien betalen gebruikers ervan meer dan eerst aangekondigd: 12,50 euro in plaats van 9,95 euro.

Dat is het tarief voor gebruik van het netwerk; er komen dus nog abonnementskosten van een internetprovider bij.

Samen

Gemeenten op de Veluwe, in de Achterhoek en in Overijssel werken in groepen samen om glasvezel aangelegd te krijgen in buitengebieden. Met zo'n netwerk is snel internet mogelijk, ook in panden die ver buiten de bebouwde kom liggen.

Het bedrijf CIF moet daarvoor gaan zorgen. Door in clusters samen te werken kunnen gemeenten de kosten drukken.

CIF heeft nu geconstateerd dat het oorspronkelijke tarief van 9,95 euro te laag is. Onder meer de afstand tussen woningen en barrières zoals kanalen, bomen en spoorlijnen drijven de prijs op.

Nog niet bekend is wanneer de bewoners van de buitengebieden de keus voorgelegd krijgen om wel of niet aan te haken bij het project. Uitvoering loopt in elk geval vertraging op. Waar er eerder sprake was van oplevering in 2018, is de verwachting nu dat de elf Veluwse gemeenten in 2019 zijn aangesloten.

  1. Van der Wal blijft lijsttrekker
VVD Harderwijk-Hierden

    Van der Wal blijft lijsttrekker VVD Har­der­wijk-Hier­den

    Wethouder Christianne van der Wal wordt opnieuw lijsttrekker voor de VVD Harderwijk-Hierden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Dat is woensdagavond besloten tijdens de ledenraadsvergadering.  Huidig raadslid Klaas uit de Bosch wordt lijstduwer. ,,De groei van zijn bedrijf F&F verpakkingen vraagt dat Klaas zich na de gemeenteraadsverkiezingen volledig op zijn bedrijf gaat richten,'' meldt de VVD in een persbericht. ,,Hij zal na maart 2018 dan ook niet meer terugkeren in de raad en blijft de VVD enthousiast ondersteunen.''

Veluwe