Volledig scherm
© Theo Giele

Draagvlakonderzoek pas volgend jaar

Lochem/Zutphen- Het draagvlakonderzoek naar de komst van drie windturbines nabij Eefde, op Zutphens grondgebied, vindt pas volgend jaar februari in maart plaats. De uitkomsten zijn in april/ mei te verwachten.

Aanvankelijk was het de verwachting dat nog dit jaar gestart zou worden met het onderzoek. De maanden december en januari zijn volgens het Groningse onderzoeksbureau Enneüs ook geen gunstige maanden om de maximale respons te krijgen. Op basis van het draagvlakonderzoek, een business case en een milieu effectenrapportage moeten de gemeenteraden van Lochem, Zutphen en Brummen uiteindelijk besluiten of de windmolens er moeten komen. Naar verwachting valt dat besluit voor de zomer van volgend jaar.

Daarmee zijn de windmolens er nog lang niet, want dan moeten nog planologische procedures worden doorlopen. Tegenstanders van de molens hebben eerder al aangekondigd de realisatie van de molens tot de hoogste rechter aan te vechten.

Het gaat om twee molens die IJsselwind (de overkoepeling van een aantal coöperaties) wil verwezenlijken. Ook het Waterschap Rijn en IJssel heeft het plan om in het zelfde gebied een windturbine te bouwen. Die beoogde molen maakt ook deel uit van het te houden draagvlakonderzoek.

Zutphen