Volledig scherm
Zo moeten de woningen eruit gaan zien die tussen de Jan Vermeerstraat en de Hobbemakade worden opgetrokken. Zij grenzen aan een stadspark dat langs de Gerard Doustraat loopt. artist impression Toko Projectontwikkeling

Eerste stap nieuwbouw 'De Plantage'

In het IJsselpaviljoen wordt zaterdag de eerste stap gezet voor de verkoop van woningen van het jongste Zutphense nieuwbouwproject De Plantage.

Een project dat aan weerszijden van de Jan Vermeerstraat (tussen de Paulus Potterstraat en de Gerard Doustraat) gestalte moet krijgen. Toko Ontwikkeling VOF presenteert tussen 10.00 en 12.00 uur de nieuwbouw van honderd woningen, die daar een plek moeten krijgen. Het gaat om 56 koopappartementen en 44 grondgebonden woningen.

Voor de projectnaam De Plantage is gekozen om een relatie te leggen met het terrein van de voormalige stadskwekerij, waarop de woningen worden gebouwd. De afzonderlijke bouwprojecten dragen dan ook namen van koffie- en theesoorten zoals Darjeeling en Ceylon.

Toko Ontwikkeling is een samenwerkingsverband van Torenstad Projectontwikkeling en aannemer Koopmans Projecten uit Apeldoorn. Volgens Jauke Klein van Toko Ontwikkeling is het mogelijk om de woningen voor relatief lage maandlasten te bouwen. Voor de eigenaren van de starterswoningen bijvoorbeeld kunnen de huizen voor een netto-maandlast van 575 euro per maand worden neergezet. Daarbij gaat het om een rij van acht woningen die langs de Paulus Potterstraat ter hoogte van het Aldi-parkeerterrein komen te staan. Van de resterende grondgebonden woningen behoren er elf tot de zogeheten levensloopbestendige huizen. Dat zijn extra brede woningen met een badkamer en een slaapkamer op de begane grond. Doordat je de trap niet per se behoeft te gebruiken kan je met deze indeling tot op hoge leeftijd in de woning blijven wonen.

Op dit moment is het prima geschikt als eengezinswoning omdat het mogelijk is om op de verdieping nog eens twee slaapkamers te creëren. De indeling hiervan kan de eigenaar zelf bepalen. De resterende grondgebonden woningen zijn extra groot tot vijf slaapkamers toe. Deze huizen zijn zon-gunstig op het zuiden gesitueerd.

Aan de andere kant van de Jan Vermeerstraat komen 56 koopappartementen. Dit staat los van 46 huurappartementen die Koopmans samen met Woonbedrijf Ieder1 aan de kant van de Hobbemakade gaat neerzetten.

De koopappartementen worden aangeboden voor prijzen vanaf 162.500 euro. Daar hoort dan een parkeerplaats in de parkeerkelder bij. Klein verwacht zaterdag veel belangstelling voor de woningen. Dat baseert hij ook op de al eerder getoonde interesse. Dat leverde meer dan tweehonderd inschrijvingen op.

Het resterende deel van het stadskwekerijterrein wordt na oplevering van de huizen ingericht als stadspark.

www.deplantagezutphen.nl

  1. Stichting cultuur lijkt van de baan

    Stichting cultuur lijkt van de baan

    De stichting Cultuur en Erfgoed in Zutphen komt er waarschijnlijk niet. Eind vorig jaar werd door de gemeenteraad besloten tot het oprichten van zo’n stichting, die een jaarlijks budget van 150.000 euro voor incidentele subsidies aan festivals en andere culturele projecten zou gaan beheren en verdelen. Bovendien was het de bedoeling een cultuurmakelaar aan te stellen die zich onder de hoede van de stichting zou gaan richten op versterking en vernieuwing van het cultuurklimaat in Zutphen. Daarmee moest een bijdrage worden geleverd aan het aantrekkelijker maken van Zutphen voor krachtige inwoners, één van de speerpunten van het gemeentebestuur.

Zutphen