Volledig scherm
De parkeerplaats op het 's Gravenhof in Zutphen. (Bron: Google Street View)

Minder parkeergeld, niet minder bezoekers in Zutphen

ZUTPHEN - Dat de gemeente Zutphen de laatste jaren minder geld ophaalt via parkeerbelasting wekt enige verbazing bij Binnenstadsmanagement Zutphen. In de binnenstad worden geen dalende bezoekersaantallen gevoeld, stelt binnenstadsmanager Remco Feith.

Deze week werd bekend dat de gemeente Zutphen verwacht dit jaar veel minder parkeergeld op te halen dan is begroot. Het verschil bedraagt 250.000 euro. Ook de twee jaren ervoor was parkeren een verliespost op de begroting. Daarbij is sprake van een dalende lijn. Het gaat om geld dat wordt geïnd met de verkoop van parkeervergunningen en parkeerbonnetjes uit automaten.

Dat de parkeerinkomsten afnemen, betekent volgens binnenstadsmanager Remco Feith niet dat het stadshart minder bezoekers trekt. Hij zegt verrast te zijn: "Ik kan de daling niet goed plaatsen. In de binnenstad voelen we geen afname van het aantal bezoekers. Integendeel, de VVV en de stadsgidsen hebben bijvoorbeeld één van hun beste seizoenen ooit gehad. De fluisterboten kennen zelfs een recordjaar. Ook ondernemers merken geen afname, zeggen ze."

Gratis
Toch daalt de parkeeromzet van de gemeente Zutphen al enkele jaren. Een verklaring hiervoor kan de gemeente niet geven; de oorzaak voor de afname is niet onderzocht. Feith kan alleen gissen. "Ik denk dat het eerder te maken heeft met dat veel mensen gebruikmaken van de gratis parkeerplaatsen achter het NS-station. En wellicht wordt de auto gewoon vaker thuisgelaten."

Om een beter beeld van het aantal bezoekers van de binnenstad te krijgen, heeft Binnenstadsmanagement dit jaar elf telkastjes in het centrum laten plaatsen. De kastjes bevatten sensoren die wifi- en bluetoothsignalen oppikken van passanten. Feith: "Sinds het voorjaar houden we zelf statistieken bij. De cijfers zien er goed uit. We zijn nog niet waar we willen zijn, maar slecht gaat het zeker niet."

  1. Brummen worstelt met duurzaamheid

    Brummen worstelt met duurzaamheid

    Doelstellingen op het gebied van duurzaamheid heeft tegenwoordig bijna elke gemeente, maar hoe die moeten worden verwezenlijkt is een tweede. Brummen mikt er op om in 2030 een energieneutrale gemeente te zijn en ook daar wordt geworsteld met de vraag hoe dat te bereiken. Temeer omdat de gemeente na een aantal financieel magere jaren vooral als doel heeft om de reservepositie weer op orde te krijgen. Bovendien zijn er nog financiële onzekerheden zoals de gevolgen van de waarschijnlijke opheffing van sociale werkplaats Delta.

Zutphen