Nieuwe mavo-route bij Het Stedelijk Zutphen

ZUTPHEN - Het Stedelijk in Zutphen begint komend schooljaar met een nieuwe opleidingsrichting. De school voor voortgezet onderwijs biedt dan de opleiding mavo xl aan.

De mavo is nu nog een grotendeels theoretische opleiding. Rectoren José Mens en Arnold van Gessel constateren evenwel dat 85 à 90 procent van de mavo-leerlingen uiteindelijk naar het mbo gaat. Mbo-opleidingen zijn meer op de praktijk gericht. Mavo-leerlingen hebben echter op de middelbare niet of nauwelijks beroepsgerichte vakken gehad. Het Stedelijk begint daarom met mavo xl. Dat is de reguliere mavo, met als aanvulling een beroepsgericht vak. Bijvoorbeeld op het gebied van multimedia, vormgeving en ict, zorg en welzijn, techniek of handel en economie.

De leerlingen krijgen een brede oriëntatie en kiezen in het laatste jaar voor een richting. Kennismaken met de beroepspraktijk door aan de slag te gaan met vraagstukken van bedrijven uit de regio loopt als een rode draad door het programma. Ook wordt samengewerkt met het mbo. Dat moet er al met al toe leiden dat zij, voordat zij een keuze maken voor een mbo-opleiding, een beter beeld hebben van het type beroep waar zij zich bij thuis voelen.

Zutphen