Volledig scherm
© Thinkstock

Verplichte hulp voor winkeldief Zutphen

ZUTPHEN - Wat hij vooraf het meest zei te vrezen, gebeurt toch. De rechtbank in Zutphen heeft een 36-jarige draaideurcrimineel veroordeeld tot een traject van twee jaar straf en behandeling. De man heeft een strafblad van 25 pagina's opgebouwd.

Twee weken geleden moest hij voorkomen voor een reeks winkeldiefstallen in Zutphen, die hij ruiterlijk bekende.

ISD-maatregel
De rechters nemen met hun vonnis het advies van de Reclassering en de eis van het Openbaar Ministerie over. De man krijgt de zogenaamde ISD-maatregel opgelegd: Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders, die in 2004 is ingesteld om de plaag van veelplegers aan te pakken. De drieënhalve maand die de man al in verzekering en voorlopige hechtenis heeft doorgebracht, wordt niet in mindering gebracht op de straf.

Zelf hulp zoeken
De verdachte vroeg zelf om een korte gevangenisstraf waarna hij zelf hulp zou willen zoeken. De rechters geloven niet dat dit goed komt. Ze voeren aan dat de man een veelpleger is, die delicten pleegt om zich zelf te kunnen voorzien in drugsgebruik, dat hij keer op keer in de fout gaat, voor overlast zorgt en de laatste jaren niet vatbaar is voor hulpverlening. "Een strak juridisch kader is nodig om ervoor te zorgen dat verdachte de benodigde klinische behandeling krijgt", concluderen de rechters in hun vonnis.

Zutphen