Volledig scherm
Willie en Ria Beuseker runden 42 jaar lang, tot september 2015, cafetaria ‘t Viaduct in De Hoven. Sindsdien staat het leeg. © Ronny te Wechel

Wat te doen met ouderwetse horecapanden?

ZUTPHEN - Voor feesten en partijen hoef je er al jaren niet meer te komen. En of er überhaupt ooit nog iets te vieren valt, is maar zeer de vraag. De vele leegstaande horecazaken in deze regio maken een troosteloze indruk. Ze wachten vaak al jaren vergeefs op nieuw leven in de brouwerij.

De eigenaren hebben doorgaans te weinig middelden om de zaak nieuw leven in te kunnen blazen, waardoor het concept te weinig tegemoet komt aan de wensen en eisen van de gast van vandaag. Je ziet ook dat kinderen geen heil zien in een overname. Dat zegt Guido Verschoor, van Van Spronsen & Partners horeca-advies in Warmond. ,,Bovendien hebben restaurants van de oude stempel er veel concurrentie bij gekregen."

Topsport
Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland zegt dat de vergrijzing van dorpen de horeca parten speelt. Volgens Prinssen leidt de horeca vaak ook onder de oneerlijke concurrentie van paracommerciële instellingen. Dit zijn gesubsidieerde locaties, denk aan dorpshuizen, waar ook bier mag worden geschonken. Horeca is topsport, stelt Prinssen. Dit vereist van ondernemers dat zij altijd vooruit kijken en op tijd hun bakens verzetten. Zo zou een eigenaar van een zalencentrum zich moeten afvragen of hij dit alleen blijft verhuren voor feesten en partijen of dat hij er een andere draai aan geeft, zoals een indoorspeelplaats.

Bestemming
Als zich voor een leegstaande horecazaak geen kandidaat meldt, is het wijzigen van de bestemming een optie. Neem het sinds juli 2010 gesloten Party Centrum Jansen aan de Schoolstraat in Lemelerveld. De Dalfsense raad heeft ingestemd met woningbouw op deze locatie. Aan de Deventerweg in Epse staat sinds januari 2011 voormalig restaurant De Smid te verpieteren. Een projectontwikkelaar wil hier een hotel met 80 kamers bouwen.

Nieuw leven
Soms lukt het wél een ondernemer te vinden die een ter ziele gegane zaak tot leven wil wekken. Wie gaf er tot voor kort nog een euro voor de kansen van het voormalig truckerscafé aan de Zutphenseweg op De Kar tussen Voorst en Apeldoorn? Jan de Croon, eigenaar van vijf tankstations, hoopt hier medio 2017 Wegrestaurant De Kar te openen.

Volledig scherm
Sinds de brand in mei 2011 oogt het voormalig truckerscafé De Kar tussen Voorst en Apeldoorn als een bouwval. Medio 2017 wil Jan de Croon hier Wegrestaurant Kar openen. © Ronny te Wechel
Volledig scherm
Aan de Nieuwstad in Lochem wacht voormalig café De Bengel al sinds augustus 2011 op een nieuwe invulling. © Ronny te Wechel
Volledig scherm
Party Centrum Jansen in Lemelerveld ging juli 2010 op slot. Op deze plek moeten woningen komen. © Ronny te Wechel
Volledig scherm
Voor het sinds januari 2015 leegstaande restaurant ‘t Geveltje in Voorst is nog geen overnamekandidaat gevonden. © Ronny te Wechel
Volledig scherm
Restaurant De Smid in Epse staat sinds het faillissement in januari 2011 leeg. Een projectontwikkelaar wil hier een hotel neerzetten. © Ronny te Wechel

Zutphen