Volledig scherm
© Ronald Hissink

Zutphense Levi (10) strijdt in Kids Kook Battle met eigen recept

ZUTPHEN - De tienjarige Levi Vermaat uit Zutphen staat vanmiddag in de finale van Kids Kook Battle in de Amsterdamse Foodhallen. Met zijn zelfbedachte recept heeft hij een plekje weten te bemachtigen in de landelijke kookwedstrijd voor kinderen van tien tot twaalf jaar. Vandaag neemt Levi het op tegen negen andere jonge koks uit het hele land. Nu het zover is, begint Levi toch wel zenuwachtig te worden. „Ik wil heel graag winnen!

De Kids Kook Battle is georganiseerd door Albert Heijn en is onderdeel van Dutch Agri Food Week. Door zelf te koken wil Albert Heijn kinderen stimuleren bewust en gezonder te eten. Zo moest het recept wat de kinderen instuurden minstens voor helft uit groenten bestaan en vis, ei, bonen of volkorenpasta bevatten.

Koekje van eigen deeg
Onder leiding van presentator Tim Douwsma maken de kinderen live hun gerecht klaar en worden ze beoordeeld door de jury, koks van het kookblad van Albert Heijn, Allerhande. De winnaar krijgt een plekje in het kookblad met hun eigen recept. „Toen Levi te horen kreeg dat hij mocht meedoen, sprong hij een gat in de lucht,” vertelt Jorrit Vermaat, Levi’s vader. „Hij is altijd bezig met koken en lekker eten. Laatst heeft hij heerlijke appelflappen gemaakt. Hij plukt appels uit de boom in onze tuin, zoekt in het bos beukennootjes en haalt zelf bladerdeeg in de supermarkt.”
Natuur

Kookpassie
Voor Levi is het de normaalste zaak van de wereld. „Ik vind koken gewoon leuk,” vertelt de jonge kok. „Ik hou er van om recepten verzinnen, verschillende smaken te proeven en om ingrediënten uit de natuur halen. En om het daarna op te eten natuurlijk. Ik lust alles,” zegt hij trots. Levi heeft de liefde voor koken niet van een vreemde, vertelt zijn moeder Nina Loef. „Mijn vader en beide broers hebben hun eigen restaurant, de Biotoko in Zutphen. Levi helpt zijn opa en ooms vaak in het restaurant, met groente snijden of eieren pellen.”
Voordat Levi samen met zijn familie en vriendjes naar Amsterdam afreist, maakt hij zijn gerecht nog een laatste keer om te oefenen. „En niemand mag helpen!”

Zutphen