Volledig scherm
© Thinkstock

Zutphense oplichter maakt serie slachtoffers met gladde praatjes

ZUTPHEN - Hij maakt ze veel geld afhandig met mooie verhalen, valse cheques en nepbetalingsbewijzen. Een aartsfantast, noemde officier van justitie Nijpels hem. Oplichter Gerrit W. (49) stond gisteren weer eens terecht voor een serie oplichtingen.

Acht personen en bedrijven dupeerde Gerrit W., volgens het Openbaar Ministerie, voor tienduizenden euro's. De man, die sinds 2003 al vijf keer voor hetzelfde vergrijp is veroordeeld, hoorde gisteren een gevangenisstraf van 24 maanden eisen.

Schrijnend
De slachtoffers komen dit keer uit Zwartsluis, Lelystad, Kampen, Elburg, Berg en Dal, Muiden, Veenendaal en Enkhuizen. Het zijn stuk voor stuk schrijnende verhalen. Met mooie praatjes slaagt de man er in - steevast in aanwezigheid van zijn vader - mensen geld uit de portemonnee te praten en niet te betalen voor bijvoorbeeld overnachtingen in hotels.

B&B
Het slachtoffer uit Elburg vertrouwde de man zelfs zo, dat ze haar b&b wilde inruilen voor een zakelijk avontuur in Zuid-Frankrijk met charterboten. Terwijl ze al duizenden euro's had geïnvesteerd en op het punt stond te emigreren, tipte een vriendin haar over het verleden van W.

Gebakken lucht
Hij doet zich voor als vermogend man, met kennis van zaken, betrouwbaar en een internationaal netwerk, schetste de officier van justitie de werkwijze. "Het is allemaal gebakken lucht." Uit vorige veroordelingen moet de man nog veel schadevergoeding betalen. Justitie stelde vast dat hij het geld dat hij de oude slachtoffers moet geven, bij elkaar schraapt door nieuwe slachtoffers te maken.

De man zit sinds mei in voorarrest, nadat hij in Frankrijk op verzoek van Nederland werd aangehouden. De uitspraak volgt op 11 november.

Zutphen