Volledig scherm
© eigen foto

Strijd tegen dodelijk dinobot gaat door na tweede sterfgeval hond

ZWOLLE - Het dinobot voor honden moet uit de schappen van álle winkels in Nederland. Dat zegt Sander Giebels uit Zwolle. Zijn hond overleed eerder dit jaar na het eten van zo'n bot en deze week gebeurde hetzelfde met een hond in Hengelo.

Een dinobot is een vers varkensbot, dat als snack voor honden wordt verkocht in veel dierenspeciaalzaken. In het geval van de labrador Buff van Zwollenaar Sander Giebels was het dinobot de oorzaak van zijn langzame en gruwelijke dood. De botsplinters vormden in de maag van de labrador een harde, cementachtige klont, die niet meer door de dierenarts verwijderd kon worden.

Giebels bereikte bij de leverancier van 'zijn' bot, de firma Landman in Hoevelaken, dat die het product terugnam uit 200 winkels. Deze week bleek dat een hond uit Hengelo op precies dezelfde manier doodgegaan is. Ellen Jetten uit Nijmegen, de fokster van deze hond, is namens het baasje van het dier ook de barricaden opgegaan. Ook zij gaat leveranciers en winkels benaderen om de botten uit de handel te halen.

Samen hebben ze de Facebookpagina 'Stop de dinobotten' opgezet. "De dood van deze tweede hond toont aan dat het hard nodig is om actie te ondernemen", zegt Giebels. "Deze botten móeten uit de handel. We vragen het eerst vriendelijk aan de leveranciers, maar als dat niet lukt gaan we 'namen en shamen'."

In samenwerking met indebuurt Zwolle