waarom zij de Stentor lezen

Lezer Ben Westerkamp

 De Stentor verruimt mijn blik

Ik wil op een goede manier op de hoogte blijven van wat er speelt in de regio Zwolle, maar ook van het landelijke en het wereldnieuws. Je krijgt in deze tijd zoveel informatie over je heen, dat een betrouwbaar medium onontbeerlijk is.

Ik ben een echte Zwollenaar, voel me betrokken bij de stad. Ik woon zelf weleens bewonersvergaderingen in de wijk bij, waarvan ik dan later een verslag teruglees in de Stentor. Dan valt het me op hoe accuraat de feiten zijn weergegeven. In de omgeving van de Schuurmanstraat gaat een wijk plat en daar komt nieuwbouw voor in de plaats. Via de krant weet ik hoe dat project eruit komt te zien, en volg ik ook het grotere plaatje van de stedenbouwkundige ontwikkelingen. Ik ben uitvoerder bij een netwerkbedrijf, en zo kan ik inschatten wat er aan werk op ons af gaat komen..

"Dankzij de Stentor kan ik een afgewogen mening vormen en over dingen meepraten"

Ik waardeer de mening van een columnist als Özcan Akyol, hij windt nergens doekjes om. Van de columns van Renate Wennemars vind ik het alledaagse aspect prettig, hoe ze schrijft over haar leven met haar man Erben bijvoorbeeld. Dat ze op vakantie het liefst naar de bergen gaan; zo kunnen ze lekker sportief bezig blijven. Ik ben zelf een sportman, dus ik begrijp waar ze het over heeft.

De stukken van rechtbankverslaggever Ronald Kamps zijn altijd interessant. Hij schreef laatst hoe het nou echt zit met taakstraffen, doorgaans toch een wat schimmig gebied. Hij geeft met humor een kijkje in die wereld. Dat is wel een functie van de krant, vind ik, dat je blik wordt verruimd. Zo kun je zelf een afgewogen mening vormen en over dingen meepraten.”

Lezer Aron van Rheenen

Als docent wil ik op de hoogte zijn van wat er regionaal speelt

Als Zwollenaar wil ik weten wat er in de regio gebeurt. Ik sta voor de klas, ben docent geschiedenis, en dan moet je op de hoogte zijn van de leefomgeving van je leerlingen. Recent stond er een mooi portret over de onlangs overleden in Zwolle geboren Selma Wijnberg. Zij overleefde Sobibor en haar verhaal stond in de Stentor. Zo’n stuk bewaar ik en verwerk ik in de lesstof.

Persoonlijk vind ik dat aspect van nieuws van ‘dichtbij’ ook heel prettig, vooral als het om sport gaat. Nieuws over PEC Zwolle en Heracles volg ik als voetballiefhebber op de voet. De Stentor is goed in regionale sportberichtgeving, maar ook de opiniërende sportcolumns van Sjoerd Mossou zijn altijd raak. Hij weet met humor de bijzonderheden uit de sportwereld naar boven te halen, zodat je echt even wordt verrast.

“Als je ergens over mee wilt praten moet je van de hoed en de rand weten”

Met een collega op school heb ik het geregeld over de columns van Özcan Akyol. Dan zegen we tegen elkaar: Eus heeft weer eens gelijk. Zijn column over festival Zwarte Cross vond ik tof. Dat ging over de socialmedia-rel dat er racistische en islamofobe teksten op borden zouden hebben gestaan. Eus wees er terecht op dat geen enkel ander festival in Nederland diversiteit hóger in het vaandel heeft staan. Zo’n column brengt de discussie terug in balans. 

De plaatselijke politiek volg ik via de Stentor vooral rondom gemeenteraadsverkiezingen. Sowieso vind ik het belangrijk, als docent, maar zeker ook als burger, op de hoogte te zijn van de regionale politiek. Als je over dingen mee wilt praten, vind ik dat je van de hoed en de rand moet weten. Zo las ik dat de nieuwe burgemeester van Zwolle alle wijken wil langsgaan om kennis te maken. Extra leuk om te lezen dat hij ook naar Berkum komt, want daar kom ik vandaan.