De redactie en het coronavirus
Zelden zagen en spraken we elkaar zo veel zoals nu. Het is alsof we meer oog en oor voor elkaar hebben dan voorheen. En toch is er ook meer dan ooit afstand. Fysiek dan, wel te verstaan. Minimaal 1,5 meter op de redactie, maximaal een digi-seconde via het mobiele netwerk. Het is een nieuwe wereld waarin we terecht zijn gekomen, u en wij. Een wereld waarin het levensbedreigende coronavirus rondwaart, een virus dat momenteel ons leven beheerst en ons sociale en werkleven verstoort. We willen het niet, maar het is een gegeven.
De meeste journalisten koesteren het rumoer van de redactievloer, houden van contact met mensen op straat, bezoeken ze graag op het werk of thuis. In eerste aanleg stuurden we alleen direct de collega’s naar huis die liepen te snotteren of kuchen. Sinds deze week zijn alle verslaggevers en is een deel van de eindredacteuren per toerbeurt verbannen naar zolderkamer of keukentafel met laptop.
De redactievloer is zo goed als leeg, onwerkelijk leeg. Interviews worden bij voorkeur telefonisch gedaan. Gesprekken met personen buitenshuis zijn aan regels gebonden. Op de bijna uitgestorven redactievloer zijn nog maar een handjevol redacteuren werkzaam. Zij praten met elkaar op gepaste afstand en werken via betrouwbare datalijnen waardoor we zeker weten dat we de website en de krant kunnen blijven maken. Met andere collega’s wordt via digitale kanalen zoals Whatsapp, Slack en mail gecommuniceerd. Over het laatste nieuws van nu, over de verhalen voor morgen, over wat waar online komt, over hoe we wat in de krant zullen presenteren.
Om het groepsgevoel en het uitwisselen van kennis en ideeën nog enigszins te bewaken wordt er net als bij andere bedrijven minimaal twee keer per dag met camera en geluid ‘ge-hang-out’: via de computer overlegd. Het blijft belangrijk de stem van iemand te horen of een collega in de ogen te kijken. En hoewel we nog kort op deze manier werken, merken we nu al hoe gehecht we eigenlijk zijn aan de nabijheid van collega’s en de niet allerbeste koffie.
We weten niet waar deze situatie gaat eindigen. Wij als journalisten zijn volop bezig de enorme stroom coronavirus-nieuws te ordenen en te schiften. In woord, beeld en geluid. Met menselijke verhalen over ervaringen, met het sec brengen van de feiten, met het samenvatten in korte video-journaals. Aan de ene kant willen we niet alleen doemberichten brengen en ook lichtpuntjes melden, maar aan de andere kant gebiedt de werkelijkheid dat er elke dag weer doden zijn te betreuren. En daar kunnen we niet omheen.
En natuurlijk zoeken en vinden we ook die ‘andere’ verhalen, verhalen die niet over de sociale isolatie gaan, die niet over dreigende problemen in ziekenhuizen gaan, die niet over in de problemen gerakende bedrijven en kleine zelfstandigen gaan. Dat zijn de artikelen over hulp aan buren, over genezen corona-patiënten en creatieve ondernemers die met oplossingen komen. Gelukkig maar.
De gevolgen van het virus kunnen ons dilemma’s gaan brengen op het gebied van hoe en in welke mate we het nieuws en alle noodzakelijke informatie nog bij u kunnen brengen, want we hebben ook te maken met waken over de gezondheid van iedereen die daaraan meewerkt: van verslaggever, eindredacteur en vormgever tot drukker, technicus en bezorger. Zij moeten hun werk in een zo veilig mogelijke omgeving kunnen doen. Dat vraagt om een andere werkwijze, die de snelheid van het werken vertraagt, handelingen beperkt, waardoor we keuzes moeten maken: wat wel, wat niet. Hoeveel pagina’s nog in de krant? Geen sportwedstrijden: dan niet of nauwelijks sportnieuws. Geen uitgaansleven, geen theatervoorstellingen: dan niet of nauwelijks cultureel - of shownieuws.
We weten nu niet waar deze crisis gaat eindigen of wanneer. En wat de uiteindelijke betekenis van het coronavirus op ons leven zal zijn. De enige zekerheid die ik u kan bieden, is dat alle Stentor-medewerkers met een ongelooflijke spirit en vol overgave alles in het werk zullen stellen om u op de best mogelijke manier te blijven informeren. Over al het nieuws in uw regio en de rest van de wereld. Of dat nu via de krant, de site of de app is.
Het is een ongekende tijd en meer dan ooit zullen we op elkaar moeten letten én op onze gezondheid!
Allard Besse
hoofdredacteur
Als abonnee heeft u op destentor.nl toegang tot alle artikelen. Maak nu optimaal gebruik van uw abonnement . Klik hier om in te loggen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interview
Spannende Tour de France belooft ouderwetse spanning en Nederlands Geel
Wat er ook gebeurt, de Tour must go on. Ook dit jaar volgen wielerverslaggevers Thijs Zonneveld en Daan Hakkenberg ’s werelds belangrijkste wielerronde ‘in het wiel’. Beide kenners verwachten een unieke koers, met volop Nederlands perspectief: “Er kan straks zo maar een Nederlander in het Geel de Champs-Élysées oprijden.” -
Vacatures
Word jij onze nieuwe verslaggever? Bekijk hier de vacatures bij de Stentor
Werken bij de Stentor? Op deze pagina vind je onze openstaande vacatures! Zit jouw droombaan er nog niet tussen? We zijn altijd op zoek naar journalistiek talent. Voor open sollicitaties (voor vast of freelance) kun je terecht bij hoofdredacteur Sylvia Cools: s.cools@destentor.nl. -
Achter het Verhaal
Verslag doen over het schuilgezin in Ruinerwold: ‘Inbreken gaat me echt te ver’
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUMExclusief
Dé 3 tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving.
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
-
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Interview
Chef magazine Sara van Gorp: ‘Onze nieuwe columniste schrijft over onderwerpen die veel mensen raken’
Aanstaande zaterdag ligt er een verfrist magazine in de winkel en op de deurmat. Met een nieuwe naam, een nieuwe columniste en nieuwe rubrieken. Maar natuurlijk ook met vertrouwde namen. Mezza-chef Sara van Gorp over de vernieuwing van het magazine. ‘We hebben met de hele redactie lezers gebeld om te horen wat zij wilden.’