Kimberly Rallis, newsdesker en online samensteller bij de Stentor thuis aan het werk
Volledig scherm
Kimberly Rallis, newsdesker en online samensteller bij de Stentor thuis aan het werk © Kimberly Rallis

Het coronanieuws uit jouw regio ‘Van minuut tot minuut met ons liveblog’

5 vragen aanVan hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Kimberly Rallis, newsdesker en online samensteller bij de Stentor.

Je maakt liveblogs op de website van De Stentor. Wat is de functie van deze liveblogs?

,,Bij De Stentor maken we een liveblog zodra een onderwerp daarom vraagt. Zo geven we onze lezers bijvoorbeeld live updates tijdens belangrijke rechtszaken. En ook het boerenprotest hebben we op de voet gevolgd.

Sinds het coronavirus in Nederland is uitgebroken, houden we elke dag een liveblog bij. Het aantal berichten dat we plaatsen is veel meer dan anders. Er is zóveel coronanieuws dat het nauwelijks bij te houden is, maar met onze liveblogs zijn de lezers snel geïnformeerd en op de hoogte van het laatste nieuws. Een liveblog is heel overzichtelijk. Lezers zien precies wat er die dag allemaal is gebeurd.

Dus je zit bovenop het nieuws?

,,Dat kun je wel zeggen! Vanaf 7 uur ’s ochtends tot een uur of 8 ’s avonds zijn we bezig om het liveblog actueel te houden. We pushen de nieuwsberichten en zorgen ervoor dat het liveblog bovenaan de website staat. Het AD heeft een landelijk liveblog, dat wij ook op onze site hebben staan. Daarnaast heeft De Stentor een eigen regionaal liveblog.

In ons liveblog proberen we zoveel mogelijk afwisseling te brengen. We schrijven over grote en kleine zaken in de regio. Soms heel praktisch; bijvoorbeeld dat de bloemencorso’s in de Kop van Overijssel vanwege het coronavirus zijn afgelast. We melden elke middag rond 2 uur de laatste cijfers van het RIVM, maar hebben ook oog voor een actie met beren die achter ramen zijn geplaatst voor een kinderspeurtocht. Voor de verpleging van Isala in Zwolle die danst op ‘anderhalve meter’ van Ali B. En voor opa de Grijff uit Zutphen, die z’n honderdste verjaardag viert in coronatijd.

Enerverend! En dat doe je allemaal vanaf je thuiswerkplek?

‘Ja, al moet ik zeggen dat het niet altijd ideaal is om thuis te werken. Met ons werk moet je je goed kunnen focussen. Dat is thuis weleens lastig met twee kleine kinderen. Bovendien zijn we aan ’t verbouwen. Mijn werkkamer is op zolder. Daar komt nu een dakkapel op. Ach, we slaan er ons wel doorheen hoor! Mijn vriend werkt in ploegendienst en is vaak vrij als ik aan ’t werk ben.”

Worden de liveblogs goed gelezen?

,,We kunnen zien dat onze liveblogs goed gewaardeerd worden. Dat zien we aan de cijfers gedurende de dag. En elke vrijdag krijgen we een nieuwsbrief waarin de best gelezen artikelen worden genoemd. De liveblogs staan altijd in dat rijtje. Er zijn veel bezoekers en die lezen de liveblogs ook goed uit. Dat is meetbaar. Om de lezers van het liveblog goed te bedienen zoek ik veel sites en social media af. ANP, het AD, Twitter. Ook kijk ik in DNR, de bak waar collega’s hun verhalen inzetten. Zo weet ik precies welke verhalen in de maak zijn. Collega’s tippen ons ook via Slack waar ze mee bezig zijn.

De snelheid waarmee we onze liveblog maken is een groot voordeel ten opzichte van andere kanalen. Het nieuws dat zich nú afspeelt, willen we ook nú in onze liveblog melden. Toen we met z’n allen op onze balkons een applaus voor de zorg gaven, had ik thuis de deur openstaan en tikte ondertussen m’n stukje tekst uit, om het binnen een paar minuten online te zetten. Aan het eind van de dag sluit ik met een voldaan gevoel mijn laptop.”

De saamhorigheid in de samenleving is groot. Welke leuke initiatieven heb je op de liveblog al voorbij zien komen?

,,Crisistijd kan het slechtste én het beste in mensen bovenhalen. Ik zie dat mensen heel veel voor hun medemens willen doen. Er komen heel veel berichten van mooie initiatieven voorbij in onze liveblog. Zoals het verhaal van Sam (7) uit Zwolle.

Enorm schattig! Er zijn zoveel mooie dingen te melden in het liveblog. Natuurlijk willen mensen weten hoeveel doden er zijn gevallen en hoeveel ziekenhuisopnames er zijn. Maar het is mooi om ook te kunnen melden dat mensen in deze tijden heel veel voor hun medemens overhebben.”

U vindt onze liveblog op de website en in de gratis de Stentor app. Downloads hem hier