Onze regiojournalistiek over corona blijkt van enorme waarde: ‘We zien veel nieuwe lezers op onze site’
5 vragen aanVan hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Jan van Mullem, Chef Uit van De Stentor.
Hoe is het om als Chef Uit van De Stentor in deze coronatijd keuzes in het nieuwsaanbod te maken?
,,Eigenlijk best simpel. We hebben sinds het virus in Nederland uitbrak de krant grotendeels met coronanieuws gevuld. Logisch, want dáár gaat het over. Het aanbod aan verhalen is enorm. De afgelopen weken waren er dagen dat er wel 50 coronaverhalen in de krant stonden. We hebben ervoor gekozen zo dicht mogelijk bij onze lezers te blijven. Iedereen wil weten wie Jaap van Dissel is, dus brengen we dat verhaal. En we publiceren ook veel artikelen over hoe het virus mensen persoonlijk raakt. Kan ik nog daten, voetballen, op vakantie gaan? De vragen die bij lezers leven, proberen we te beantwoorden. We merken nu, na een aantal weken, dat ander nieuws de krant weer insluipt. De bakken met teksten over corona worden leger en leger.’’
Zijn mensen al coronamoe?
,,Het coronavirus houdt ons allemaal nog steeds bezig, maar er is af en toe ook ruimte voor een vrolijke noot. Het moet niet allemaal zo zwaar zijn, want dat trekt de lezer bijna niet meer. Corona heeft ook minder erge kanten. Als krant willen we die verhalen ook brengen en daar vindingrijk in zijn. We hebben bijvoorbeeld een artikel gebracht over een liefdesexpert, die vertelt hoe je kunt daten in deze tijd, waarin je anderhalve meter afstand van elkaar moet houden. Je mag niet eens zoenen. Dat heeft ook voordelen, legde ze uit.
Hoe zorg je voor balans in de berichtgeving
,,Coronanieuws neemt nog wel de meeste plek in, maar we zijn het nieuws iets anders gaan presenteren. We richten ons ook op serviceverhalen voor de lezers en zoeken meer de interactie. Neem bijvoorbeeld de veelbesproken corona-app. Wij vragen onze lezers: ‘zou jij daaraan meedoen? En wat vind je ervan als de app verplicht wordt? Daar maken we dan een overzichtelijke, voor iedereen in een oogopslag te begrijpen taartdiagram van.”
En hoe is het met de balans in het thuiswerken?
,,Dat laat in technisch opzicht weleens te wensen over. Ik zit op m’n zolderkamer en overleg met collega’s via Google Hangouts. Soms houdt de verbinding er ineens mee op omdat mijn zoon online aan het gamen is met vrienden. Daar hebben we thuis nu goede afspraken over gemaakt.
Ik mis het contact met collega’s, maar ervaar ook zeker de voordelen van thuiswerken. Bij de krant werk ik veel in avonddiensten en dan mis je wel een stuk van het gezinsleven. Ik ben nu weer van alles op de hoogte.
Het nadeel van een krant op afstand maken is dat je soms het overzicht mist. Bij de krant hebben we een groot zwart bord waaraan we alle pagina’s die klaar zijn ophangen. Nu moet dat op m’n scherm en dat maakt het moeilijker om goed overzicht te houden. Maar m’n eindconclusie is dat werken op afstand eigenlijk best goed gaat.”
De impact van corona is groot. Wat is de meerwaarde van de regionale krant in deze tijd?
,,We kunnen nu dagelijks de kracht van de regionale journalistiek laten zien. Het landelijke nieuws pakken we snel op en vertalen het naar onze regio. Collega’s zijn vasthoudend en vervullen hun journalistieke rol met verve, bijvoorbeeld als het gaat om cijfers die bestuurders van verpleeghuizen niet wilden geven. We bleven aandringen. Voor journalisten is dit een bijzondere tijd, een tijd waarvan we weten dat die de geschiedenisboekjes ingaat. Jeroen Pauw had afscheid genomen, maar kwam snel weer terug. Dat zegt genoeg. We willen erbij zijn. Ons als journalist onderscheiden en kunnen zeggen: dit verhaal heb ik geschreven, dit heb ik tijdens deze pandemie kunnen bijdragen.”
Het coronanieuws volgt zich in snel tempo op. In de nieuwsapp en op de website van de Stentor blijft u constant op de hoogte. Het belangrijkste actuele nieuws in woord, geluid en bewegend beeld, de achtergronden daarbij en een selectie van columns, rubrieken en andere verhalen. Als abonnee heeft u altijd deze voordelen. Met uw e-mailadres logt u eenvoudig in en krijgt u ook toegang tot de Premiumartikelen, alle rubrieken en alle columns. Ga naar destentor.nl/inloggen
U las zojuist een Achter de Schermen verhaal. Verhalen waar we onze lezers een kijkje geven in ons journalistieke werk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interview
Chef magazine Sara van Gorp: ‘Onze nieuwe columniste schrijft over onderwerpen die veel mensen raken’
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
5 vragen aan
Verslaggever Jasper van Loo: ‘Ik maak verhalen over corona in mijn eigen woonplaats. Dat raakt mij’
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Jasper van Loo, als verslaggever voor De Stentor actief in Flevoland en Overijssel. Van Loo woont in Hasselt, brandhaard in coronatijden. -
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?
-
OVER ONS
Zes vragen over Premium: waarom vragen wij geld voor artikelen?
-
-
-
PREMIUMExclusief
Dé 3 tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving. -
5 vragen aan
Het coronanieuws uit jouw regio ‘Van minuut tot minuut met ons liveblog’
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Kimberly Rallis, newsdesker en online samensteller bij de Stentor.