Verslaggever Jasper van Loo: ‘Ik maak verhalen over corona in mijn eigen woonplaats. Dat raakt mij’
5 vragen aanVan hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Jasper van Loo, als verslaggever voor De Stentor actief in Flevoland en Overijssel. Van Loo woont in Hasselt, brandhaard in coronatijden.
Delen per e-mail
Hoe is het voor jou om als regiojournalist van De Stentor verslag te doen in deze coronatijden?
,,Als journalist ben ik gewend om bijna dagelijks op pad te gaan om verhalen op te halen. Maar in deze coronatijd weeg ik heel zorgvuldig af of een onderwerp echt belangrijk genoeg is om er het huis voor uit te gaan. Ik doe vooral veel telefonisch. Soms maak ik toch de keus om naar buiten te gaan, bij grote incidenten als een steekpartij of grote brand is het belangrijk dat er een verslaggever bij is. Dan ben ik extra voorzichtig en neem de richtlijnen van het RIVM in acht.
Ik onderhoud veel telefonisch contact met Eddy Bilder, burgemeester van Zwartewaterland. Zijn gemeente is zwaar getroffen door het coronavirus. Er zijn inmiddels 29 doden in Zwartewaterland, waarvan 24 in Hasselt. Ik wilde van Bilder weten welke impact dit heeft op de gemeente én op hemzelf. Voor zo’n gesprek is het misschien wel beter als je elkaar in de ogen kijkt. Dan krijg je een ander verhaal dan wanneer je hem telefonisch interviewt, maar door de coronacrisis is er minder face-to-face contact.”
Je woont zelf middenin Hasselt, waar velen het virus hebben. Hoe ga je om met die risico’s?
,,Dat is soms heftig. Een journalist heeft ook z’n eigen emoties. Het vergt soms veel. Hasselt is een gemeenschap met heel veel verenigingen, koren en kerken. Dat levendige sociale leven zorgt voor veel besmettingen en extra risico’s. Het duurde maar even en de huisarts en de dominee kregen ook corona. Mijn moeder had ook volop contact met mensen, die ineens corona kregen. Ik ben toen een paar dagen binnen gebleven. Dat voelde ik als mijn eigen verantwoordelijkheid.”
Je opa heeft corona. Hoe gaat het met hem?
,,Mijn opa is 97 jaar, dementerend en woont in woonzorgcentrum De Hazelaar in Hasselt. Hij is erg ziek en de situatie is onzeker. Er zijn dagen dat hij heel weinig drinkt en het slecht met hem gaat. Een dag later gaat het weer wat beter. Het is gewoon afwachten. We kunnen weinig contact met opa hebben. Zorgmedewerkers houden een dagboek voor ons bij. En er is een paar keer via videochat contact geweest.
Voor opa is het ook heel moeilijk en verwarrend. Hij ziet mensen die helemaal zijn ingepakt met beschermende kleding aan z’n bed staan, maar kan dat niet duiden omdat hij dement is. Hij heeft geen idee wat corona is en wat het in de samenleving teweegbrengt. Ondertussen is hij heel ziek. De zorg heeft al een paar keer gevraagd of wij als familie, in beschermende kleding, afscheid van opa willen nemen. Een groot dilemma. We hebben het zorgvuldig overwogen en besloten om het niet te doen. In de stad zijn verhalen van mensen die wél afscheid van familie hebben genomen en daarna zelf ziek werden. Dat vinden we niet verantwoord. Maar het is een heel moeilijk en triest besluit. Het liefst gingen we zo snel mogelijk naar hem toe.”
Welke invloed hebben die persoonlijke omstandigheden op je werk?
,,Het is een hectische tijd, waarin ik zeker ook met eigen emoties te maken heb. Dat is weleens lastig. Ik ken de impact van corona persoonlijk, ken ook mensen uit mijn stad die eraan zijn overleden. Maar ik probeer werk en privé zo goed mogelijk gescheiden te houden. In mijn berichtgeving wil ik feitelijk zijn, maar ik ben een journalist van de regio. En ik wil dichtbij de mensen uit die regio staan. Ik voel grote verantwoordelijkheid om hen een goed beeld te geven over de situatie in hun leefomgeving. Daar doe ik heel erg mijn best voor. Ik wil niet alleen melden dat er 30 mensen zijn overleden. In mijn verhalen wil ik óók hoop geven. Er gebeuren op dit moment ontzettend veel positieve dingen, grote en kleine initiatieven. Die wil ik nadrukkelijk ook melden.”
Welk verhaal dat je schreef zal je altijd bijblijven?
,,Het verhaal dat ik samen met collega Caspar van Oirschot schreef. Epicentrum Hasselt houdt de adem in: hoeveel doden nog? ‘Iedereen kent wel iemand die het heeft’.
Het is een productie die me altijd bij zal blijven, een reportage uit ‘oorlogsgebied’ en gesprek met burgemeester Bilder. Een verhaal waaruit blijkt dat iedereen door het coronavirus is getroffen; de dominee die in quarantaine zit, de vrouw die niet meer op bezoek mag bij haar eigen man en een burgemeester die hierdoor zichtbaar geraakt wordt. Ik hoop dat we met z’n allen zo snel mogelijk uit deze vervelende tijd komen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De Stentor tijdens de feestdagen
De Stentor brengt in de laatste weken van dit bewogen jaar verhalen van en over bijzondere mensen. Op donderdag 24 december brengen wij een kerstbijlage vol mensen die in dit jaar tegenslagen te verwerken kregen, worstelden, maar ook weer boven kwamen. -
PREMIUMExclusief
Dé 3 tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving. -
Achter de Schermen
Van Nice tot Parijs: De Tour volg je bij de Stentor!
Je volgt de Tour de France bij de Stentor op de manier zoals jij dat wilt. Op onze website, met de app of in de krant; we zitten overal in de kopgroep en houden je dagelijks op de hoogte van de verrichtingen van onze Nederlandse teams én renners. We volgen de Nederlandse klassementsrenners Tom Dumoulin en Bauke Mollema en sprinter Cees Bol. Maar ook Tourwinnaar Bernal en de man in vorm bij Jumbo-Visma, Primoz Roglic. -
Over ons
Sportfotograaf Pim Ras: Dicht bij Yolanthe is de ideale plek
Pim Ras, sportfotograaf voor deze krant, heeft de Zilveren Camera (categorie Sport) gewonnen en dat is niet voor het eerst. In een kijkje achter de schermen vertelt hij hoe hij te werk gaat. -
Tien nieuwe doden in corona-epicentrum Zwartewaterland: ‘Een nachtmerrie’
De afgelopen dagen zijn tien mensen vermoedelijk aan corona overleden in de gemeente Zwartewaterland. Zeven personen komen uit Hasselt, drie uit Genemuiden. ,,Het is een enorm aantal in een weekend tijd. Het is een boze droom die steeds meer een nachtmerrie wordt”, vertelt Zwartewaterland-burgemeester Eddy Bilder.
-
Spelletjes spelen op mobiel ongekend populair in Oost-Nederland
-
PREMIUMvideo
Epicentrum Hasselt houdt de adem in: hoeveel doden nog? ‘Iedereen kent wel iemand die het heeft’
Geen gemeenschap boven de rivieren zo zwaar getroffen door de coronacrisis als Hasselt. Nu al zeker vijf doden en een veelvoud daarvan in kritieke toestand. En het eind lijkt nog niet in zicht. Reportage vanuit ‘oorlogsgebied’. -
In deze tijd zien lezers het voordeel van de Stentor app: Snel op de hoogte zijn wat er speelt
De krant wordt al jaren digitaal gemaakt, maar vaak nog op papier gelezen. Prima natuurlijk. Maar de Stentor op je smartphone, tablet of computer heeft zo zijn voordelen, betoogt managing editor Rennie Rijpma. De Friezin werkt al ruim een kwart eeuw in de journalistiek, noemt zichzelf een ‘nieuwsjunk’ en groeide op met de papieren krant. ,,Snel op de hoogte zijn van alles wat speelt, waar je ook bent.”