Huis Landfort
Volledig scherm
Huis Landfort © Leontine van Geffen-Lamers

100.000 euro voor restauratie historische moestuin Huis Landfort

MEGCHELEN - Het Prins Bernhard Cultuurfonds (PBF) draagt 100.000 euro bij aan de reconstructie van de historische moestuin op Landgoed Landfort in Megchelen.

De moestuin werd rond 1825 aangelegd en is hoogstwaarschijnlijk een ontwerp van de beroemde landschapsarchitect Johan David Zocher jr. Hij ontwierp het 50 hectare grote bos en park op Huis Landfort. Volgens het PBF is de moestuin van grote cultuurhistorische waarde. 

Visvijver komt terug

Het geld wordt besteed aan het herstellen van de visvijver en een afscheidingssloot tussen de moestuin en de boomgaard. Ook komen er een zichtberg, wandelpaden, hagen, hekken, boomgaard en een bloemen-, groente- en kruidentuin. 

Bovendien krijgt de moestuin een honderd meter lange, ruim twee meter hoge zogeheten leifruitmuur. Daar komen leibomen met fruit, waarvan de takken horizontaal worden geleid. Met het herstel van de moestuin is in totaal een bedrag van ruim 450.000 euro gemoeid. 

Huis Landfort 

De restauratie van de moestuin is onderdeel van het algehele herstel van Huis Landfort. Huis Landfort moet onder andere een ‘nationaal centrum’ worden, met informatie over het huis en de Gelderse buitenplaatsen. 

De moestuin en het park zijn vanaf 2022 open voor publiek. 

Achterhoek