25 hectare afgebrand bij grote brand in Winterswijk: mogelijk ontstaan rond landbouwvoertuig

update | videoWINTERSWIJK - Aan de Vreehorstweg in Winterswijk is 25 hectare graanakker en klein gedeelte bosgebied afgebrand. Het vuur in het buitengebied van Winterswijk breidde zich snel uit. De brandweer had lange tijd moeite met blussen en zette veel materieel in. Mogelijk is de brand ontstaan rondom een landbouwvoertuig.

Rond 15.30 uur blusten brandweerlieden de laatste brandhaarden. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland riep op niet naar de brand te komen kijken. ‘Geef hulpdiensten de ruimte. Er rijden veel brandweereenheden af en aan om water ter plaatse te brengen’, schreef de instantie op Twitter.

Volledig scherm
Een akker aan de Vreehorstweg in Winterswijk staat donderdag in brand. In verband met de droogte is de brandweer groot uitgerukt. © News United / 112 Achterhoek-nieuws

De brandweer rukte uit met drie blusvoertuigen, een watertankwagen en logistieke ondersteuning. Ze zetten in op het voorkomen van uitbreiding. Onder andere een vierwielaangedreven blusvoertuig kwam vanuit Haaksbergen om ondersteuning bieden. Rond 17.10 uur konden de verschillende eenheden weer terug naar de kazernes. 

Wegen in de omgeving werden in verband met de bluswerkzaamheden en rookontwikkeling afgesloten. Ook werd het treinverkeer tijdelijk stilgelegd. 

De brandweer heeft het vermoeden dat de brand is ontstaan rondom een ‘combine', een landbouwvoertuig dat ook wel een maaidorser wordt genoemd.

De naastgelegen camping Vreehorst had geen last van de brand, meldde de receptioniste. Er was geen sprake van rookoverlast. De camping is wel gevraagd door de hulpdiensten campinggasten tegen te houden als ze naar de brand wilden gaan kijken. 

Zware omstandigheden

Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zijn de omstandigheden voor de brandweer zwaar, dit in verband met de hoge temperatuur van bijna 40 graden. De inzet van de brandweer wordt volgens hen hierop afgestemd.

Hoe de brand is ontstaan, is nog niet bekend.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek