Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

400 hectare natuur in Gelderland wisselt van eigenaar

Bijna vierhonderd hectare natuur krijgt een andere eigenaar en beheerder. Dat is het resultaat van de Gelderse grondruil van de provincie Gelderland en Staatsbosbeheer.

Particulieren konden tussen half mei en eind augustus inschrijven op natuurgebieden in Gelderland. Staatsbosbeheer en de Provincie Gelderland ontvingen in totaal 287 inschrijvingen. 118 kavels met een oppervlakte van zo’n 800 voetbalvelden kregen een nieuwe eigenaar. Twee derde van de aangeboden grond heeft daarmee een nieuwe eigenaar gekregen.

Staatsbosbeheer heeft aan de grondruil 2,7 miljoen euro verdiend. ,,Maar dan moeten alle handtekeningen nog wel worden gezet’’, aldus woordvoerder Imke Boerma namens Staatsbosbeheer. Van de opbrengst wordt 1,7 miljoen weer gebruikt om ‘betere’ natuur te kopen van de Provincie Gelderland. Hierbij gaat het om lappen natuur die onder meer aansluiten op de huidige natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Het overgebleven miljoen wordt in een fonds gestopt. ,,Dit geld wordt in de toekomst alleen gebruikt voor de aankoop van natuur,’’ aldus Boerma.

Kritiek

Het is niet bekend hoeveel de Provincie Gelderland heeft verdiend aan de grondruil. De Partij van de Dieren (PvdD) was kritisch op de grondruil. De partij haalde via ‘woudfunding' 185.000 euro op om de natuurgebieden veilig te stellen. Staatsbosbeheer neemt een grote gok”, zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg. ,,Dat we zo natuurgebieden kwijt raken is zeker. Of er betere natuur voor in de plaats komt is nog maar zeer de vraag. Nederland haalt de internationale doelstelling op het gebied van natuur en biodiversiteit nu al niet en heeft juist een uitbreiding van de natuur nodig.”

De provincie ziet toe op het in standhouden van de natuur. De verwachting is dat de aktepassering in november plaatsvindt.

Volledig scherm
De aangeboden kavels in Gelderland bevonden zich voornamelijk in de Achterhoek. © Grondruilgelderland.nl

Achterhoek