Volledig scherm
Berend Jager (rechts) achter de computer. Hij wordt de eerste digitale wijkagent van de Achterhoek. © theo kock

Achterhoek krijgt digitale wijkagent die gaat surveilleren op internet

WINTERSWIJK – Het politieteam Achterhoek Oost krijgt als eerste in de regio een digitale wijkagent. Berend Jager, nu nog wijkagent in Winterswijk centrum, kruipt over twee maanden achter de computer om voortaan op internet te gaan surveilleren, naar boeven te speuren en contact met het publiek te onderhouden door vragen te beantwoorden op sociale media.

Daarmee is de Achterhoek-Oost het eerste basisteam in het district Noord en Oost Gelderland dat het nieuwe fenomeen digitale wijkagent gaat inzetten. Landelijk zijn dat er nu twaalf, waarvan in het oosten twee in Nijmegen. Jager zegt dat hij voor de functie is benaderd vanwege zijn actieve rol op sociale media als Twitter en Facebook en de beleidsplannen die hij daarvoor heeft ontwikkeld.

Jager gaat onder meer surveilleren op internet, wat inhoudt dat hij bij ‘open bronnen’, lokale sites als Vraag en Aanbod gaat speuren naar verdachte zaken en gestolen spullen, maar hij zal ook bij lopende onderzoeken het digitale recherchewerk voor zijn rekening nemen. ,,Bijvoorbeeld de gangen van een verdachte nagaan via Facebook en dergelijke.”

Voorlichting

Daarnaast gaat hij actief aan de slag met voorlichting aan burgers en het digitaal beantwoorden van vragen. ,,Je moet als politie mee in de vaart der volkeren. Als iedereen op internet zit, moeten wij daar ook zijn. Zeker omdat we in plaatsen als Aalten en Lichtenvoorde niet meer een politiebureau, maar een politieservicepunt hebben. Die zijn niet altijd open en dat komt een burger dan niet altijd goed uit.” De computeragent gaat alleen niet achter klachten aan over bij webshops bestelde spullen die niet zijn aangekomen. ,,Daar hebben we een landelijk meldpunt internetoplichting voor.”

Jager is niet bang dat hij het contact met de mensen op straat zal verliezen. ,,Nee, ik ga er niet als een witte pier uitzien. Ik blijf als wijkagent een tot twee keer per week inzetbaar voor noodhulp.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek