Volledig scherm
PREMIUM
De post Didam is één van de brandweerposten die een bluswagen moeten inleveren. Archieffoto Bart harmsen © Bart Harmsen

Achterhoekse brandweer raakt definitief bluswagens kwijt

UPDATEAPELDOORN / DOETINCHEM - De bezuinigingen op het brandweerbudget van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland gaan door. Dat betekent dat een aantal korpsen in de Achterhoek hun tweede tankautospuit kwijtraakt. Aalten bleef alleen staan in zijn kritiek op het ontstaan van ‘witte vlekken’ waar een tweede brandweerwagen niet binnen de vijftien minuten aanwezig kan zijn.

Aaltens burgemeester Anton Stapelkamp boekte wel een ander succes: in de toekomstvisie van de Veiligheidsregio krijgt Dinxperlo een speciale vermelding. De samenwerking van deze plaats met de brandweer in het Duitse Suderwick wordt verder geïntensiveerd en uitgebouwd tot een ‘internationale kazerne’.

Het besluit over de toekomst van de brandweerzorg werd woensdagmiddag vastgelegd in het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio, waarin alle burgemeesters van de 22 deelnemende zitten. Die regio loopt van Aalten tot Hattem en van Berkelland tot Harderwijk. De Veiligheidsregio kampt al jaren met financiële problemen. Die worden nu opgelost met het (opnieuw) verhogen van de gemeentelijke bijdragen en het bezuinigen op mensen en materieel.

Achterhoek