Anti-vaccinatieman Kees Faasse achtervolgde eerder de vaccinatiebus van GGD door de regio.
Volledig scherm
Anti-vaccinatieman Kees Faasse achtervolgde eerder de vaccinatiebus van GGD door de regio. © Henri van der Beek

Anti-vaxxer uit Doetinchem lanceert website ‘corona-nuchterheid’: ‘We moeten niet overdrijven’

DOETINCHEM - Een opmerkelijke advertentie, op pagina 19 in de Volkskrant van donderdag, waar in grote letters wordt vermeld dat tijdens het griepseizoen 2017/2018 dagelijks 75 mensen stierven. ‘En er was geen paniek, en er werden geen evenementen afgelast, en je mocht elkaar gewoon vasthouden.’

De advertentie is een initiatief van de website corona-nuchterheid.nl. Op die site wordt betoogd dat het coronavirus een serieus probleem is en dat afstand bewaren en hygiënischer leven nodig is. ‘Maar we moeten niet overdrijven!’

De media zijn bezig met angst zaaien, aldus een van de artikelen op de site, en de theorie wordt verkondigd dat de coronacrisis wordt aangejaagd met de bedoeling het snelle draadloze 5G-netwerk te verspreiden.

Eerdere advertenties geweigerd

De makers van de site zeggen om privacyredenen anoniem te willen blijven. Maar na enig speurwerk komen we uit bij Kees Faasse, uit Doetinchem. Met een website en een protestkar trok hij vorig jaar door het land met een anti-vaccinatieboodschap, die hij verkondigde op plekken waar GGD’s inentingsacties hielden. 

Ook adverteerde hij in NRC en de Volkskrant. Maar die kranten weigerden nieuwe advertenties omdat ze in strijd zijn met een richtlijn van de Reclame Code Commissie, die verbiedt mensen aan te zetten tot het afzien van vaccinaties door ongefundeerde beweringen.

‘Je moet een list verzinnen’

Faasse bevestigt desgevraagd dat hij achter de advertentie van donderdag zit, en dat het verzet tegen vaccineren welbewust wat verhuld is te vinden op de website. Zo wilde hij voorkomen dat de tekst zou worden geweigerd. 

,,Je moet een list verzinnen. De website is overigens het werk van mijn zoon, die er hetzelfde over denkt als ik.”

Vooralsnog heeft hij geen plannen voor nog meer advertenties. “Eerst even afwachten wat er gebeurt.”

Achterhoek