Volledig scherm
Autocrossen op het terrein aan de Kanaaldijk in Lochem is waarschijnlijk komende zomer voor het laatst te zien. © Archieffoto Jan Houwers

Autocrossers raken crosscircuit bij Lochem kwijt voor zonnepark

LOCHEM - Autocrossclub Laren (ACCLA) moet op zoek naar een nieuw crossterrein nu er op de Kanaaldijk in Lochem een zonnepark gepland staat. Vermoedelijk houdt de autocrossclub komende zomer voor de laatste keer zijn jaarlijks crossweekend op het huidige terrein. ACCLA wil wel graag in de gemeente Lochem blijven, aldus voorzitter Gerard Lokate.

TPSolar is van plan om op een stuk grond langs de Kanaaldijk - grofweg tussen het Twentekanaal en de Berkel in - een zonnepark aan te leggen ter grootte van 9 hectare. Het bedrijf heeft de grond al gekocht van een boer uit Laren. Bedoeling is dat er rond de 25.000 zonnepanelen komen te staan.

Volgend jaar zomer verwacht TPSolar de vergunning binnen te hebben en in het najaar van 2019 gaat de onderneming de benodigde SDE-subsidie aanvragen. Daarna kan vrij snel worden begonnen met de bouw van het park. Die gaat enkele maanden duren, zodat in het voorjaar van 2020 zonnepark Berkelweide kan draaien.

Onderstation

,,We begrijpen TPSolar goed dat ze kiezen voor dat stuk grond'', zegt voorzitter Gerard Lokate van ACCLA. De locatie is voor TPSolar extra gunstig is omdat pal naast het terrein een zogenaamd onderstation staat, waar het zonnepark op aangesloten moet worden. Daardoor hoeft geen peperdure kabel over kilometers te worden aangelegd. Daardoor bespaart TPSolar enkele honderdduizenden euro's.

De contacten met het bedrijf zijn volgens Lokate prima, maar hij had graag gezien dat TPSolar op een ander stuk grond was uitgekomen om een zonnepark te verwezenlijken. Want Lokate vreest dat het niet makkelijk zal zijn om in de buurt een vervangend terrein te krijgen.

Achterhoek