Volledig scherm
De aanleg van glasvezel. © ANP

Begin 2019 ligt glasvezelnetwerk in buitengebieden van Lochem en Zutphen

De eerste schop voor het glasvezelnetwerk in de buitengebieden van Lochem en Zutphen gaat woensdag de grond in. Aan het begin van het nieuwe jaar moeten alle deelnemende huishoudens zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Als alles volgens plan verloopt, beschikken huishoudens in de buitengebieden van de gemeente Lochem en Zutphen aan het begin van 2019 over glasvezel. Bert Groot Wesseldijk, wethouder van Lochem, zet woensdag de eerste schop voor de aanleg van het glasvezelnetwerk de grond in. 

KPN en Digitale Stad leggen het glasvezelnetwerk in zes delen aan. De eerste schop gaat de grond in bij de Exelse Molen in Exel. Samen met Laren vormt Exel het eerste van zes delen, waar de aanleg van glasvezel plaatsvindt. Begin september moeten de werkzaamheden hier zijn afgerond.

Planning

Vervolgens is het de beurt aan het gebied ten noorden van Harfsen. Hier moeten de werkzaamheden half september zijn afgerond. Achtereenvolgens gaat de schop hierna de grond in in de buitengebieden van Barchem, het gebied ten zuiden van Harfsen, Gorssel, Epse en het gebied van Almen tot Vorden. De werkzaamheden in dit laatste deel moeten in de tweede week van januari zijn afgerond. Inwoners van de betreffende gebieden worden nog geïnformeerd wanneer het werk voor hun begint.  

In totaal wordt ruim 60 procent van de aangeschreven 3600 huishoudens aangesloten op glasvezel. ,,Een percentage dat nog behoorlijk hoger ligt dan het percentage toen de inschrijving afliep'', laat Henk Holtrigter namens KPN weten. Na het sluiten van de inschrijving lag dit percentage op 53 procent. Hierna zijn er nog huishoudens bijgekomen die zich hadden ingeschreven bij Glasvezel Buitenaf. 

Concurrentie

De partij die met Digitale Stad concurreerde voor het binnenhalen van huishoudens. Beide partijen hadden 50 procent van de totaal 3600 huishoudens nodig om over te gaan tot aanleg van het glasvezelnetwerk. Een percentage dat uiteindelijk werd bereikt door Digitale Stad, dat hiervoor optrekt met KPN. Digitale Stad nam de commerciële kant op zich om genoeg deelnemers te trekken. KPN zorgt voor het beheer en de installatie van het glasvezelnetwerk.

Achterhoek