Een paar maanden geleden was er in vakantiepark De Groene Heuvels in Ewijk een groot onderzoek. Nu gaan ze dit dus ook in gemeente Berkelland doen. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een paar maanden geleden was er in vakantiepark De Groene Heuvels in Ewijk een groot onderzoek. Nu gaan ze dit dus ook in gemeente Berkelland doen. Foto ter illustratie. © Tom Hessels

Berkelland gaat strijd aan met criminaliteit op vakantieparken

BORCULO - Criminelen houden zich steeds vaker schuil op vakantieparken. Berkelland wijst daarom medewerkers aan die in provinciaal verband toezicht gaan houden op de parken in de gemeente.

Steeds vaker worden recreatieparken door criminelen gebruikt als schuilplaats. Drugscriminelen, witwassers en mensenhandelaren wanen zich er onaantastbaar, zo blijkt uit onderzoek.

Ook in Gelderland speelt het probleem, met name op de Veluwe. ,,Op sommige vakantieparken houden mensen zich schuil die te maken met het witwassen van geld, drugs, mensenhandel of wapenhandel", weet burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland.

Voorkomen en bestrijden

De provincie Gelderland, het Openbaar Ministerie, politie en de gemeenten, waaronder Berkelland, willen deze criminaliteit en ondermijning op vakantieparken voorkomen en bestrijden. Dat kan alleen met een gezamenlijke aanpak. Dit jaar is daarom het project Ariadne gestart, waarin ze de krachten gebundeld hebben.

Berkelland telt ook diverse campings met chalets en vakantieparken. Burgemeester Van Oostrum zegt geen concrete aanwijzingen te hebben dat zich daar criminelen schuilhouden. ,,Maar we weten bijvoorbeeld wel dat er arbeidsmigranten worden gehuisvest. Het is goed om dat in kaart te brengen."

Probleem verplaatst

Bovendien kan volgens Van Oostrum door de strenge aanpak op de Veluwe het probleem zich verplaatsen naar de Achterhoek.

Het college van B en W heeft daarom deze week medewerkers aangewezen als 'toezichthouder' voor dit project. Ze krijgen bevoegdheden om vakantieparken te betreden en er controles uit te voeren op bijvoorbeeld de identiteit van de mensen die er verblijven.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek