Berkelland heeft ‘nog grote stappen te maken’ in jeugdzorg
BORCULO - Berkelland komt miljoenen euro's tekort op de jeugdzorg. Daarbij heeft de gemeente volgens de Rekenkamer geen idee of de doelstellingen voor jeugdzorg gehaald worden en hoe de kosten beperkt kunnen worden.
Delen per e-mail
Het was deze week landelijk nieuws op Prinsjesdag. Gemeenten komen steeds meer geld tekort voor de zorgtaken, die ze in 2015 van het rijk moesten overnemen. Geen wonder, want gemeenten moeten die taken voor veel minder geld uitvoeren dan het rijk deed. Een verkapte bezuinigingsmaatregel van Den Haag, die de lokale overheden in financiële problemen brengt.
Berkelland is daarop geen uitzondering. De gemeente buigt zich op dit moment over bezuinigingen, die nodig zijn vanwege de oplopende zorgkosten. Jeugdzorg blijkt de grootste kostenpost te zijn. Reden voor de gemeenteraad om de Rekenkamer in 2018 te vragen eens kritisch te kijken naar de uitvoering daarvan.
Conclusies
De Rekenkamer komt in haar rapport tot de conclusie dat er in Berkelland geen sprake is van specifiek jeugdbeleid en dat concrete meetbare doelstellingen ontbreken. De gemeente veegt alle zorg en het geld daarvoor samen in een 'integraal' beleid voor het sociaal domein. "Of er op een effectieve, efficiënte en rechtmatige wijze uitvoering wordt gegeven aan het jeugdhulpbeleid is daarom op basis van kwantitatieve gegevens niet te beantwoorden", concludeert de Rekenkamer.
"Ook budgetten zijn niet specifiek toegewezen voor de uitvoering van de Jeugdwet. Activiteiten en resultaten met betrekking tot jeugdhulp worden maar weinig concreet omschreven. Specifieke meetbare doelen ontbreken." Hierdoor is het zo goed als onmogelijk om bij te sturen op kwaliteit, laat staan op de kosten. "Specifieke beheersmaatregelen voor de overschrijding op de jeugdhulpkosten ontbreken.”
De Rekenkamer concludeert ook dat de gemeenteraad haar controlerende taak van het college niet goed kan uitvoeren. Dat heeft te maken met het ontbreken van meetbare doelstellingen, gebrekkige informatievoorziening van het college aan de gemeenteraad en de complexiteit van de zorg. Ook is de inbreng van de gemeenteraad bij de kaderstelling voor de jeugdzorg minimaal geweest.
Tevreden
In Berkelland maakt 8,8 procent van de jongeren gebruik van jeugdhulp. Positief is dat de cliënten tevreden zijn, stelt de Rekenkamer. "Wat betreft een aantal doelen uit de Jeugdwet is de gemeente Berkelland goed op weg, bij andere doelen zijn er nog grote stappen te maken."
De rekenkamer adviseert het college van B en W om specifieke beheersmaatregelen met betrekking tot de overschrijdingen op de kosten van de jeugdhulp op te stellen. Ook moet het college betere informatie aan de gemeenteraad geven zodat de volksvertegenwoordigers beter hun controlerende rol op kunnen pakken.
De raad moet op zijn beurt het college beter aangeven wat de kaders en doelstellingen van het jeugdbeleid zijn. College en raad moeten daarom samen een monitor ontwikkelen, zodat bijgestuurd kan worden op kwaliteit en kosten van de jeugdzorg, aldus het advies van de Rekenkamer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Handel in paarden valt ineens stil door brexit: ‘We proberen ons niet te veel zorgen te maken’
De paardenhandel met Engeland staat door de brexit op scherp. Zomaar even paarden het Kanaal oversturen gaat nog wel. Maar terug – van Engeland naar het Europese vasteland – is een stuk lastiger. De prijzen voor een paard verdubbelen of verdrievoudigen gemakkelijk door alle extra EU-regels. ,,U kunt bedenken wat dat met de markt doet”, zegt Harold Zoet, paardentransporteur uit Wezep en bestuurslid van landbouworganisatie LTO Noord. -
PREMIUM
Verdeeldheid over avondklok: ‘Het heeft geen effect als mensen toch op andere tijdstippen naar buiten gaan’
Na veel discussie lijkt er dan toch een avondklok te gaan komen als volgend wapen van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. In Oost-Nederland heerst verdeeldheid over de invoering van zo’n avondklok, blijkt uit een peiling van de Stentor onder bijna 11.000 mensen uit deze regio. Het merendeel is voorstander en zegt zich eraan te zullen houden, maar met name jonge mensen hebben er moeite mee. -
PREMIUM
column Jonah Falke Vaccineren en corona: ‘Het avontuur begint in behandelkamers’
Begin vorig jaar liet ik me vaccineren omdat ik met een oude Surinaamse vriendin naar Paramaribo zou gaan. We zouden het met bewoners hebben over de toekomst van hun land, door de jungle in te gaan, met jonge kiezers, onderwijzers, ondernemers, Chinezen, antropologen, goudzoekers, bediendes en schoonmakers te spreken. -
PREMIUM
Coalitie haalt kritisch rapport van agenda in Berkelland: ‘Schande’
BORCULO - De gemeenteraad zou deze week het kritische rapport van Rekenkamer over de jeugdzorg in Berkelland bespreken. Maar de coalitiepartijen CDA, VVD en Gemeentebelangen haalden het van de agenda. Een schande, vindt de oppositie. -
Gemeentebelangen Berkelland gaat verder met Jan Krooshof als nieuwe secretaris
BORCULO - Gemeentebelangen Berkelland (GB) heeft een nieuwe secretaris: Borculoër Jan Krooshof. Hij volgt Hans te Woerd op, die wegens verhuizing naar Lochem het stokje overdraagt.
-
Digitaal de sfeer proeven op open dag Zone.college in Doetinchem
DOETINCHEM - Het Zone.college in Doetinchem houdt woensdag 20 januari en vrijdag 29 januari (mbo) een digitale open dag voor leerlingen van het basisonderwijs. Bezoekers kunnen vanuit huis kennismaken met het groene onderwijs en de locatie. -
PREMIUM
Eerst storm en nu corona: carnavalstocht Neede gaat weer niet door ‘Het is wachten op betere tijden’
NEEDE Eerst storm en nu corona. Voor de tweede keer gaat de carnavalsoptocht in Neede niet door. Trekken de wagenbouwgroepen dat nog? „Het is wachten op betere tijden.” -
Check jouw gemeente KAART | Hoopvol coronanieuws op de Veluwe, Staphorst blijft zorgwekkend
Het aantal coronabesmettingen in de regio Noord- en Oost-Gelderland is ten opzichte van gisteren gestegen. Landelijk gezien is het aantal nieuwe positieve tests juist gedaald, vergeleken met maandag. Die daling zien we wel terug in de veiligheidsregio Flevoland, terwijl in IJsselland het aantal besmettingen zo goed als gelijk bleef.