Volledig scherm
© Thinkstock

Berkelland zet rem op realisatie zonneparken

EIBERGEN/ BORCULO - De gemeente Berkelland zet de rem op de verdere realisatie van zonneparken. Het oppervlak aan zonneparken op landbouwgrond wordt voorlopig op maximaal 140 hectare vastgesteld.

Dat heeft onder meer te maken met de beperkingen van de energie-infrastructuur van Liander. De Berkellandse gemeenteraad krijgt voor de vergadering van 17 maart een voorstel voorgelegd om met 140 hectare een voorlopige limiet vast te stellen voor grootschalige zonneparken op landbouwgrond.

Onderstations zitten vol

Dat heeft onder meer te maken met het ‘vol’ zitten van de onderstations in Borculo en Eibergen. Nieuwe grotere initiatieven om stroom op te wekken kunnen niet aangesloten worden op het netwerk. Dat heeft gevolgen voor grotere dakoppervlakken, zonneparken en windenergieprojecten. Particuliere opwekinitiatieven - zon op eigen woningdak - kunnen wel blijven doorgaan.

Energieneutraal

Alle Achterhoekse gemeenten hebben afgesproken in 2030 energieneutraal te zijn. In aanloop daar naartoe heeft Berkelland eerder gesteld in 2022 van de lokale energiebehoefte lokaal 40 procent duurzaam op te wekken. Het is de vraag of dat nu lukt.

  1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
    PREMIUM

    Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

    De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”

Achterhoek