Volledig scherm
De vrijwilligers Diane Kuenen en Janetta Kleinmeulman van de Dorpsböke in Rekken tussen de boekenkasten van het minibibliotheekje in dorpshuis D’n Hof in Rekken. © Michel Beskers

Berkellanders kunnen beroep doen op naoberfonds

BORCULO - Inwoners, kernen of organisaties in Berkelland kunnen binnenkort een beroep doen op het Naoberfonds. Daarmee kunnen initiatieven uit de samenleving financieel ondersteund worden.

In navolging van Beltrum krijgt heel Berkelland een Naoberfonds. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad steunt het initiatief van D66. Alleen Gemeentebelangen ondersteunt de D66-motie niet. Het college van B en W moet voor 1 mei een uitgewerkt voorstel aanbieden aan de gemeenteraad.

Berkelland kent al een regeling waarmee burgerinitiatieven financieel ondersteund worden. 'Maar die heeft een subsidieplafond van 5000 euro en is gericht op kleinschalige initiatieven. Er is per jaar maar 25.000 euro beschikbaar. Bovendien heeft de gemeenteraad maar zeer weinig burgerinitiatieven gehonoreerd', aldus het D66-raadslid Jolanda Kuipers in de motie.

Volledig scherm
Neede Jolanda Kuipers © frans nikkels

Stimuleren

D66 wil de inwoners juist stimuleren initiatief te tonen en vervolgens dat initiatief ook uit te voeren. Het college gaat dit ook doen met wijkwethouders en wijkagenda's, maar beperkt zich tot bepaalde woon- en leefgebieden. "Wij willen initiatieven ondersteunen die niet wijk- of kerngebonden zijn en het burgerinitiatief overstijgen. Bovendien moet de eindbeoordeling niet bij de gemeenteraad liggen, maar bij de bewoners zelf of bij vrijwilligersorganisaties", aldus Kuipers. Die denkt daarbij aan plannen zoals kerkenpaden, aed's, de Achterhoek Spektakeltoer en de Dorpsböke.

Volledig scherm
Toeschouwers dragen een Chinese draak door de Misterstraat in Winterswijk. In die plaats werd gisteren de vijfde editie afgesloten van de Achterhoekspektakeltoer, die ook dit jaar zes etappes telde. © Jan Ruland van den Brink

Afwachten

Wethouder Anjo Bosman (Gemeentebelangen) staat niet te trappelen om een Noaberfonds op te richten. Ze wil net als haar partij Gemeentebelangen eerst de evaluatie van de huidige regeling voor burgerinitiatieven afwachten. "We hebben in 2017 een besluit genomen over de regeling burgerinitiatieven. In 2018 worden de effecten daarvan duidelijk. Als uit de evaluatie blijkt dat aanpassing nodig is, dan kunnen we daar in 2019 op terugkomen."

Maar de rest van de gemeenteraad vindt afwachten niet nodig. "Want het Noaberfonds overstijgt de huidige regeling voor burgerinitiatieven", aldus D66-fractievoorzitter Han Boer. Het CDA vindt het Naoberfonds sympathiek, maar wil wel naar één regeling voor burgerinitiatieven. Het fonds zou dan de burgerinitiatiefregeling moeten vervangen.

VVD-fractievoorzitter Hans Boxem wil weten hoeveel geld er in het Naoberfonds moet worden gestort. D66 denkt daarbij aan een budget van 100.000 euro en vraagt het college hiervoor dekking te zoeken.

 1. Langerakse hut Vulcanus vermaard en gevreesd
  PREMIUM

  Langerakse hut Vulcanus vermaard en gevreesd

  DOETINCHEM/LANGERAK - Het faillissement van Vulcanus staat niet op zichzelf. De metaalgieterij kent een roerige geschiedenis in Langerak. Stof, trillingen, geluidsoverlast, stank. Er was de laatste decennia altijd wel een reden te vinden om te klagen over de inmiddels 125 jaar oude gieterij. Maar altijd lukte het directeur/eigenaar Grietinus Kamps om het bedrijf te laten draaien. Zelfs een faillissement in 2004 bracht daar geen verandering in. Er volgde een succesvolle doorstart.
 2. Doetinchemse kunstenaar Amit Bar toont het blote vrouwenlichaam als visueel genot
  PREMIUM
  vrijdaginterview

  Doetinchem­se kunstenaar Amit Bar toont het blote vrouwenli­chaam als visueel genot

  DOETINCHEM - Een vrouw die poedelnaakt door natuurgebied De Zumpe bij Doetinchem loopt. En een tweede model, met haar naakte lichaam vol bodypaint, doet de klompendans op een akker voor de Bronckhorster molen. Dat zijn twee van de meest bekeken video’s op het YouTube-account van de Doetinchemse kunstenaar Amit Bar. Zijn kunst valt op:,,Ik toon het mooie van de mens.’’

Achterhoek