Besluit over Laborijn is genant, vindt Joop Wikkerink

AALTEN - Lokaal Belang en CDA in Oude IJsselstreek zijn doof voor argumenten. Ze vallen Laborijn aan, maar ook de buren Aalten en Doetinchem. Ook betitelen ze wethouders uit Aalten en Doetinchem als ‘wispelturig en onbetrouwbaar’.

De Aaltense wethouder Joop Wikkerink, ook bestuurslid van het werkbedrijf Laborijn, bijt van zich af in het Aaltense partijblad Progressief Nieuws. Wikkerink noemde de raadsvergadering van Oude IJsselstreek van vorige week, waarbij ‘de kleinst mogelijke meerderheid’ besloot om uit Laborijn te stappen, ‘een genante vertoning’.

Meer loonwaarde dan menswaarde

Joop Wikkerink
Volledig scherm
Joop Wikkerink © Unknown

De Aaltense Progressieve Partij heeft al langer moeite met de manier waarop gezamenlijke sociale diensten het werk uitvoeren. Het ging volgens Wikkerink te vaak over loonwaarde en niet over menswaarde. Juist Oude IJsselstreek hamerde altijd op verhoging van de uitstroom (het aan een baan helpen), maar dat het niet uitmaakte hoe.

Volgens Wikkerink is een regionale aanpak, dus van meerdere gemeenten tegelijk, de beste, omdat de arbeidsmarkt helemaal niet lokaal, maar regionaal werkt. Dan moet wel de dienstverlening dichtbij en lokaal georganiseerd zijn. Dat kan Laborijn prima.

LB en CDA zijn doof 

Volgens Joop Wikkerink zijn de partijen Lokaal Belang en CDA in Oude IJsselstreek doof voor alle argumenten en hebben ze gekozen voor het ‘bashen’, het fel bekritiseren van zowel Laborijn als de buurgemeenten. Daarbij worden opmerkingen gemaakt en standpunten ingenomen die volgens Wikkerink ‘op gespannen voet met de waarheid staan’.

Geen verdediging

Dat Van de Wardt is afgetreden heeft volgens de PP-wethouder ook te maken met een afrekening. Hij vindt het ook opmerkelijk dat de collega-wethouders en burgemeester Otwin van Dijk nauwelijks een poging deden om CDA’er Van de Wart te verdedigen of te beschermen.

Achterhoek