Volledig scherm

Beter bereik in Baak? Dan moet er een antenne in de kerktoren komen

BAAK/HENGELO - Inwoners van Baak hebben binnenkort mogelijk beter bereik op hun mobiele telefoon. Het college van de gemeente Bronckhorst wil meewerken aan de komst van een antennedrager in de Baakse kerktoren. Als een provider vervolgens een antenne plaatst, kunnen de inwoners in ieder geval het alarmnummer bellen. Momenteel kan niet iedereen dit vanwege slecht bereik.

Antennedragers moeten in Bronckhorst minimaal op 100 meter van een woningen staan. De gemeenteraad stelde deze afstandsnorm in op een moment waarin er veel onduidelijkheid was over mogelijke stralingseffecten van antennes. Sinds 2016 zoeken telefoonproviders in Baak naar een geschikte plaats voor een nieuwe antennedrager. Dit lukt hen niet vanwege de afstandseis van de gemeente. 

Burgemeester en wethouders vinden het niet langer verantwoord dat niet iedereen altijd 112 kan bellen. Dat geldt ook voor NL-Alert. Vandaar dat ze voorstellen om eenmalig af te wijken van de afstandsnorm en een antennedrager en de Baakse kerk te plaatsen. Een woning staat op nog geen 25 meter van de kerk. 

De gemeenteraad van Bronckhorst neemt in maart een beslissing over de antennedrager. 

Volledig scherm
© ANP XTRA
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek