Een saluut van maar ook voor veteraan Bill Cole, een van de bevrijders van Doetinchem. De bevrijder is zondag overleden.
Volledig scherm
PREMIUM
Een saluut van maar ook voor veteraan Bill Cole, een van de bevrijders van Doetinchem. De bevrijder is zondag overleden. © Jan van den Brink

Bill Cole, de man die Doetinchem bevrijdde en er ging wonen, is niet meer

Met als altijd zijn hand aan de pet, zit Bill Cole zaterdagavond 4 mei gedurende de twee minuten stilte in zijn rolstoel in het Mark Tennantplantsoen in Doetinchem. Ogenschijnlijk vast van plan nog jaren acte de présence te geven tijdens de dodenherdenking. Achteraf is het zijn laatste eerbetoon aan zijn kameraden met wie hij op 1 en 2 april 1945 de Achterhoekse stad bevrijdde. De oorlogsveteraan stierf afgelopen zondag op 96-jarige leeftijd.

Of Bill Cole de laatste nog levende bevrijder was van Doetinchem kunnen we niet met zekerheid te zeggen. Het kan goed zijn dat er ergens in de wereld nog Canadese en Engelse militairen leven die er die aprildagen bij waren. Niet elke dood van een bevrijder van Doetinchem bereikt ons ook. Dat we dat van Cole wel weten is omdat hij de Achterhoek nooit meer zou verlaten. De soldaat werd na de bevrijding verliefd op de dochter van een lokale juwelier, trouwde met haar en werd Doetinchemmer onder de Doetinchemmers.

Arm gezin

Cole vertelt zijn verhaal in april 2015 aan De Gelderlander. Opgegroeid in een arm gezin van zeven kinderen in het Engelse Salford (bij Manchester) is hij de derde broer die zich begin jaren veertig meldt bij het leger. Op 6 juni 1944 is hij een van de honderdduizenden militairen die tijdens D-Day aan land gaat in Normandië, het begin van de bevrijding van Europa. Cole is truckchauffeur, overleeft de invasie én de slag bij Caen. Veel landgenoten van hem sneuvelen daar. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek