Volledig scherm
Deelnemers in actie tijdens de BlubberRun in 2015. © Archieffoto Jan Houwers

BlubberRun Vorden slaat noodgedwongen jaar over

Met pijn in het hart heeft de organisatie van de BlubberRun Vorden  moeten besluiten het evenement voor dit jaar af te blazen. De elfde editie van dit grootschalige sportieve evenement voor KWF kankerbestrijding staat nu gepland voor 27 oktober 2019.

Volgens de organisatie is een deel van het loopgebied omgevormd van landbouwgrond naar natuurgebied en kan er nog niet verantwoord door deze nieuwe natuur worden gelopen. 'Bovendien is het nog niet bekend wie in de toekomst het beheer gaat voeren over dit natuurgebied'.

Aan de BlubberRun - de start- en finish zijn bij de Lindesche Molen - deden de afgelopen jaren meer dan duizend sportievelingen mee in individueel of teamverband.  De jubileumeditie in 2017 leverde 8130 euro op voor KWF kankerbestrijding.

  1. Stadse Fratsen: Er staat een flat in de wei
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Er staat een flat in de wei

    Palestrina is een Italiaanse componist uit de zestiende eeuw. Dat had ik nooit geweten als de flat waarin ik een aantal jaren heb gewoond in Zwolle niet zou liggen aan de naar Palestrina vernoemde laan. Wat ik me, naast de krakende lift, vooral van de flat herinner is dat hij elf etages telt. Wij woonden op de bovenste. Op weg naar huis zagen we de verdieping van ver opdoemen. Zo'n flat is nogal wat voor iemand als ik, opgegroeid op het platteland, een paar aardappelworpen verwijderd van de Aviko. Als de wind goed stond - meestal was dat zo - roken we de patatlucht. Ik werd er groot mee. De fabriek voelde als familie. Aviko is bezig een megakoelhuis te bouwen aan de rand van het dorp. Eerder deze week belde ik aan bij de man die jaren als actievoerder probeerde de bouw tegen te houden. Tot de Raad van State zei dat hij ‘geen belanghebbende’ was. Dat had de Raad van State goed gezien, vond ik toen. Als kenner van het gebied immers, dacht ik te weten dat de actievoerder - wonend in het huis van onze vroegere visboer - het megakoelhuis nooit kon zien. Op de racefiets was ik al een paar keer voorbij zijn verbouwde boerderij gereden. Ik moest me er toe zetten om aan te bellen. Zo’n actievoerder, en zeker deze, slokt je namelijk op. Maar uiteindelijk nam hij me mee de achtertuin in en wees naar de contouren van het megakoelhuis dat kilometers verderop opstijgt achter een bomenrij. Die contouren had ik al gezien vanaf de weg, tijdens die ritjes langs zijn huis. Zoals ik ook had gezien dat er in de hele omgeving amper een plek is van waar het megakoelhuis níet te zien is. En hoe dichter ik de nieuwbouw op de racefiets nader, hoe meer ik er de Palestrinalaan in zie. Er staat een flat in de wei.

Achterhoek