Volledig scherm
Met een kraan worden de kadavers van de dode varkens in Meddo in een vrachtwagen geladen. © theo kock persfotografie

Boer krijgt boete voor 900 dode varkens vanwege ‘verwijtbaar handelen’

De boer uit Vragender wiens 900 varkens vorige week zijn gestikt in een stal in Meddo, krijgt een boete voor ‘verwijtbaar handelen’. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekendgemaakt.

Uit het onderzoek dat de inspectiedienst deed naar de dood van de dieren is vast komen te staan dat het ventilatiesysteem in de stal is uitgevallen. De varkens kregen hierdoor te weinig zuurstof en zijn gestikt. Normaal moet een boer een alarmmelding krijgen als de ventilatie uitvalt, maar volgens de inspectiedienst heeft het alarm niet goed gefunctioneerd. Ook is er volgens de NVWA ‘niet adequaat gereageerd op ontvangen alarmmeldingen’.

Hoogte van de boete is niet bekend

De NVWA wil niet zeggen hoe het kan dat het alarm in de stal in het buitengebied van het Winterswijkse kerkdorp niet goed werkte, terwijl aan de andere kant kennelijk niet goed is gereageerd op meldingen die wél zijn verstuurd. ,,Dit is het enige dat we melden over het onderzoek”, zegt een woordvoerder van de inspectiedienst.

Over de hoogte van de boete die wordt opgelegd aan de boer is nog niets bekend. De NVWA-woordvoerder zegt dat het inspectierapport nu bij de juridische afdeling ligt, die op basis van de onderzoeksresultaten gaat bepalen hoe hoog de boete wordt.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek