Volledig scherm
Borculo - Jos Vaalt (75) met zijn inmiddels verlopen rijbewijs bij zijn auto. Hij laat zich zonodig rijden, stapt zelf niet achter het stuur zolang het CBR niet opschiet om hem aan een nieuw geldig rijbewijs te helpen. © Peter Zandee

Borculoër Jos Vaalt wacht al maanden op nieuw rijbewijs: ‘Gelukkig helpen we elkaar hier’

BORCULO - In de voorbereidingen voor het versieren van de Nobelstraat voor de lichtroute van de Septemberfeesten kan bewoner Jos Vaalt dit jaar niet optimaal helpen. Dit door de chaos en het getreuzel bij het CBR. 

Jos Vaalt (75) poseert met zijn inmiddels verlopen rijbewijs bij zijn auto. „Verzekeraars doen inmiddels al vrij coulant, als ze weten dat het gewoon een kwestie is van tijd voordat je je nieuwe rijbewijs hebt. Maar als de politie wil controleren of je mag rijden, moet je gewoon een geldig rijbewijs hebben.”

Op 17 januari begon Vaalt al aan het proces om het roze kaartje te vervangen. Als ‘senior’ moest dat via een medische keuring. „Ik heb op het gemeentehuis een formulier gehaald voor de gezondheidsverklaring. Dat kost meen ik 34 euro. Op 2 april ben ik langsgegaan bij de keuringsarts van Regelzorg in de bieb.”

Op  5 april, krijgt Vaalt al een mailtje van  het CBR: de verlenging van zijn rijbewijs wordt in behandeling genomen. Maar het kan door vertraging bij de overheidsdienst tot negentien weken duren, voordat hij de brief ontvangt waarmee hij naar het gemeentehuis kan voor een nieuw rijbewijs. Jos Vaalt heeft het uitgeteld op de kalender. „16 augustus. Ik was vrijdagmiddag buiten met buurtbewoners bezig met de voorbereidingen voor de straatversiering. Ben even teruggelopen om bij de post te kijken. Maar niks hoor…”

De Borculoër kan inmiddels pakweg 130.000 landgenoten een hand geven die in hetzelfde schuitje zitten. 

Afgelopen week  moesten spullen voor de straatversiering worden opgehaald uit Neede. Onder andere een krat lampen. „Ik zei: hier heb je de sleutel. Ik kruip zolang ik mijn nieuwe rijbewijs niet heb, niet achter het stuur.”

Achterhoek