Burgemeester Doetinchem aangewezen als informateur voor nieuw bestuur Gelderland

ARNHEM/ DOETINCHEM - Burgemeester van Doetinchem Mark Boumans is benoemd tot informateur in Gelderland. Hij moet kijken welke partijen kunnen samenwerken in een nieuw college van Gedeputeerde Staten in de provincie. Dat is vrijdagmiddag bekend geworden bij een bijeenkomst over de duiding van de verkiezingsuitslag en het verloop van de coalitieonderhandelingen op het provinciehuis in Arnhem.

Volledig scherm
Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem.

Jan Markink van de VVD, die alle twaalf partijen met zeker één zetel bij elkaar had geroepen, droeg Boumans aan als informateur. De andere partijen stemden in met zijn voorstel. Omdat de VVD de meeste stemmen kreeg bij de Provinciale Statenverkiezingen in Gelderland, mag Markink het voortouw nemen bij de onderhandelingsgesprekken voor een nieuwe coalitie.

De keuze van Markink viel op Boumans, omdat zijn partijgenoot over de nodige bestuurlijke ervaring beschikt. Zo is hij Statenlid, raadslid en gedeputeerde in Groningen geweest. Daarnaast weet de huidige burgemeester van Doetinchem wat in de Achterhoek speelt, voegde Markink toe. ,,Verder werkt hij in Doetinchem met een divers samengesteld college.’’ In Gelderland zijn na de verkiezingen minimaal vier, naar verwachting vijf of zes, partijen nodig om een meerderheid te vormen met het college.

Markink wil graag tempo maken met de verkenning van de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie. Hij hoopt de informatieronde over twee weken af te ronden. Daarna volgt de daadwerkelijke formatie van de coalitie, die rond eind april klaar zou moeten zijn.

‘Uil van Minerva’

Volledig scherm
Luuk van der Veer (Partij voor de Dieren) met zijn versie van de ‘uil van Minerva’. © Rolf Hensel

Naast het bespreken van het verloop van de informatieronde, werd in het provinciehuis kort teruggeblikt op de verkiezingsuitslag door alle partijen. Forum voor Democratie passeerde daarbij vaak de revue. De lijsttrekkers van de andere partijen zijn benieuwd welke ideeën Arjan de Kok en zijn partijleden precies voor Gelderland hebben.

Luuk van der Veer van de Partij voor de Dieren probeerde daar op een ludieke manier achter te komen. Hij haalde een pluche-versie van de ‘uil van Minerva’ uit zijn tas. Forum-leider Thierry Baudet haalde het dier woensdagavond aan in zijn overwinningsspeech. ,,Dit is eigenlijk een steenuil”, meldde Van der Veer toen hij de knuffel pakte. ,,Daar gaat het niet goed mee. Wat wil Forum met de steenuil in onder meer de Achterhoek?” Het antwoord van De Kok: ,,Wij staan pal voor milieu en het behoud van dit soort prachtige diersoorten.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek