De optocht in Silvolde van vorig jaar.
Volledig scherm
De optocht in Silvolde van vorig jaar. © Jan Ruland van den Brink

Burgemeester verbiedt grote carnavalwagens in Silvolde en Ulft: ‘Gevolgen kunnen enorm zijn als er een omwaait’

ULFT - Er mogen zondag geen grote wagens meerijden in de carnavalsoptochten van Silvolde en Ulft. Burgemeester Otwin van Dijk vindt de risico's met de verwachte harde wind te groot en heeft de wagen verboden. Hij verwacht dat collega's in andere plaatsen hetzelfde besluit zullen nemen.  

Van Dijk zegt dat hij er van baalt dat hij het besluit moest nemen, maar zegt dat het onvermijdelijk is. ,,Het kon niet anders: het is better safe than sorry. We kunnen dit risico niet nemen. De kracht en snelheid van de windstoten kan heel groot zijn. Mensen vroegen aan mij: kan het echt niet? Maar ik heb uitvoerig contact gehad met de politie, met weerdeskundigen. Het is niet verantwoord, en ik hoor ook veel begrip.”

Loopgroepen

De burgemeester heeft zijn besluit bewust al op zaterdag genomen om de organisatoren de kans te geven de optochten nog wat op te fleuren. Loopgroepen en kleine auto's zijn wel toegestaan. Door vroeg duidelijkheid te geven, kunnen de carnavalsclubs eventueel extra geluidswagens inzetten en de loopgroepen net wat specialer uitdossen. 

Andere burgemeesters zullen vermoedelijk dezelfde maatregelen nemen als hij, zegt Van Dijk. ,,Ik weet dat sommigen het willen afwachten en pas morgenochtend een besluit nemen. Maar er komt code geel, ze zullen niet veel anders kunnen. Je moet je ook realiseren: dit gaat niet alleen om de optocht. De carnavalswagens moeten ook nog helemaal naar het startpunt toe rijden.”

‘Ontzettend sneu’

Mogelijk worden de optochten later dit jaar ingehaald. Als de carnavalsverenigingen daarop aandringen, vinden ze bij Van Dijk een luisterend oor. ,,Het is ontzettend sneu, ik realiseer me dat heel goed. Mensen hebben maandenlang aan die wagens gewerkt en naar dit moment toegeleefd.”

Lees alles over carnaval in ons dossier. 

Achterhoek