Volledig scherm
Overhandiging handtekeningen burgerinitiatief aan de griffie van Provinciale Staten. © SNA

Burgerinitiatief behoud bomen overhandigd aan provincie Gelderland

Het burgerinitiatiefvoorstel ‘Stop bomenkap langs N-wegen in Gelderland’ is dinsdagmorgen aan de griffie van Provinciale Staten Gelderland overhandigd, samen met 1.823 ondersteuningsverklaringen.

RUURLO - De indieners hebben Provinciale Staten gevraagd om per onmiddellijk en onvoorwaardelijk de voorbereiding en uitvoering van alle plannen voor bomenkap langs N-wegen in Gelderland te staken. Verder verzoeken zij om het behoud van gezonde bomen als uitgangspunt voor alle toekomstig beleid te formuleren en monumentale bomen een beschermde status te verlenen.

De initiatiefnemers staan niet alleen. Inwoners hebben massaal steunverklaringen getekend. Bekende Nederlanders als Harm Edens en Helga van Leur hebben hun zorgen geuit. „Zelfs mensen die familie verloren hebben door ongevallen zeggen: Bomen veroorzaken geen ongelukken, pak de echte oorzaken aan”, aldus Petra Sips van de Stichting Natuurlijk Achterhoek.

„Ook landelijk kunnen de plannen van de provincie niet op steun rekenen. Minister van Nieuwenhuizen en de Tweede Kamer hebben aangegeven tégen generieke kap van bomen langs N-wegen te zijn. Ook ANWB en VVN steunen deze visie.”

Het burgerinitiatief is al gesteund door PvdA, D66 en Groen Links Berkelland, Onafhankelijken Oost Gelre, Bomenstichting Achterhoek en Stichting Mooi Groenlo.

Achterhoek