Volledig scherm
Alle seinen staan op groen voor de bouw van een waterkrachtturbine bij de stuw in Eefde, die het afleidingskanaal van de Berkel met het Twentekanaal verbindt. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Campagne in gang gezet voor waterkrachtturbine bij Eefde

Alle seinen staan op groen voor de bouw van een waterkrachtturbine bij de stuw in Eefde, die het afleidingskanaal van de Berkel met het Twentekanaal verbindt.

Henk van Zeijts, wethouder van de gemeente Lochem, en Henk Stormink, voorzitter van de coöperatie Eefdewaterkracht, zetten de campagne zaterdag in gang bij de sluis.

Honderd

Ongeveer honderd huishoudens kunnen met de nieuwe voorziening van energie worden voorzien (postcodegebieden 7211, 7213, 7215, 7217, 7218). De watercertificaten die worden verkocht, zijn volgens LochemEnergie vooral voor deze omwonenden interessant. Certificaathouders kunnen mogelijk aftrek krijgen op energiebelasting en krijgen medezeggenschap over de turbine.

Meer stuwen

Het is de bedoeling dat meerder stuwen in de Berkel energie door waterkracht gaan opleveren. Het betreft de stuwen bij Rekken, Mallum, Haarlo, Lochem en Eefde. Ook de Oude IJsselstuwen bij Voorst en Gaanderen zijn geschikt bevonden. Het waterschap is bereid vergunning te verlenen, onder voorwaarde dat vissen, waterstand en waterkwaliteit er niet onder lijden.

Achterhoek