Volledig scherm
Tekening van verdachte in zaak jongen winterswijk die gevonden werd op de camping © Felix Guerain

‘Camping-jongetje’ (8) werd niet weken maar maanden mishandeld, volgens OM

Het 8-jarige jongetje dat zomer 2017 verwaarloosd en zwaar ondervoed werd gevonden op een camping in Winterswijk, is bijna een half jaar mishandeld, en niet de zeven weken waarvoor zijn ouders augustus vorig jaar zijn veroordeeld. Dat betoogde de advocaat generaal van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag in de rechtbank in Arnhem.

Daar diende de eerste regiezitting in het hoger beroep dat het OM aan de ene kant had ingesteld, en de moeder van het jongetje aan de andere kant. De moeder ontkent iets van de mishandelingen te hebben geweten, terwijl het OM de aan moeder én vader opgelegde straffen te laag vindt. Beiden kregen drie jaar cel, het OM had vijf jaar geëist.

Volgens het OM is het jongetje vijf maanden langer mishandeld dan de ‘slechts’ anderhalve maand waarvoor de ouders destijds zijn veroordeeld. Dat ging om een periode van juni tot en met juli 2017. Maar volgens de advocaat generaal is het jongetje al vanaf 1 januari stelselmatig mishandeld.

Schokkende wijze

Dit gebeurde op zeer schokkende wijze. Het jongetje werd in een kist gestopt en vastgebonden, niet schoongemaakt terwijl hij in zijn eigen urine en poep lag, hij kreeg te weinig te eten en werd niet naar de dokter gebracht voor behandeling. De 8-jarige had onder meer uitslag en zweren over zijn hele lichaam, was graatmager en door de verwaarlozing was zijn algehele gezondheid erg slecht.

Een datum voor de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep werd nog niet bepaald, omdat de advocaten eerst zes weken de tijd krijgen om met aanvullende onderzoekswensen te komen. Dit omdat het OM de wijziging van de periode waarin het jongetje zou zijn mishandeld, pas eind vorige week had laten weten aan de raadsheren. Dat was volgens beide advocaten te kort dag om met goed onderbouwde extra onderzoekswensen te komen.

De advocaten krijgen van het hof zes weken (tot 19 maart) de tijd om met die onderzoekswensen te komen. Het hof laat tussendoor, op 19 februari, eerst weten of het slachtoffertje zelf en zijn zusje gehoord mogen worden. Wat de advocaat-generaal betreft gebeurt dit niet; zij vindt het te belastend om beide kinderen weer alles te laten oprakelen. ,,Het gaat om een traumatische gebeurtenis die ze aan het verwerken zijn. Hen daarover bevragen zou niet helpen in de behandeling”, zei ze.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek