Volledig scherm
CDA raadslid Gerard Hilhorst © Frans Nikkels

Coalitie Berkelland: ‘Het was niet de bedoeling om te misleiden’

BORCULO - Het was niet de bedoeling de oppositie te misleiden. Dat zegt fractievoorzitter Gerard Hilhorst van de grootste coalitiepartij het CDA. Hij betreurt de commotie.

Terwijl inwoners van Berkelland gevraagd wordt om mee te denken over hoe de gemeente 3,5 miljoen kan bezuinigingen krijgen ze in 2020 toch 1 miljoen cadeau. Dit gebeurt via een korting op de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook krijgen ze 50 euro aan teveel betaalde afvalstoffenheffing terug. Het college kondigde in een persbericht nog aan dat de ozb-teruggave in 2020 geschrapt werd, omdat dit in een tijd van bezuinigingen een verkeerd signaal zou zijn aan inwoners. Ook in de vergaderingen van de gemeenteraad over de begroting van 2020 van deze week ontstond dat beeld. Maar volgens Hilhorst was het amendement van de VVD duidelijk en verwoordde VVD-fractievoorzitter Hans Boxem 'klip-en-klaar' in de gemeenteraad dat de ozb-teruggave over 2021 en 2022 wordt geschrapt en niet die van 2020. Volgens de CDA-fractievoorzitter gaat het om een compromis tussen de coalitiepartijen CDA, VVD en GB. "Het schrappen van de ozb-teruggave ligt gevoelig in de coalitie", aldus Hilhorst, duidend op de verkiezingsbelofte van de VVD.

Volledig scherm
Burgemeester Joost van Oostrum © Frans Nikkels

Ook volgens de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Joost van Oostrum, was het amendement duidelijk. „In het collegevoorstel stond dat de ozb ‘vooralsnog’ niet wordt teruggeven, dat is door het amendent gewijzigd in 2021 en 2022. Ik heb het zelfs nog voorgelezen.”

VVD-fractievoorzitter Hans Boxem was gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Achterhoek