Fragment tegeltableau cooperatie De Dageraad, waarop als werkgebied Winterswijk, Eibergen en Neede wordt vermeld.
Volledig scherm
Fragment tegeltableau cooperatie De Dageraad, waarop als werkgebied Winterswijk, Eibergen en Neede wordt vermeld. © Vereniging Het Museum

Coöperaties als economische ‘vuist’: lezing bij Het Museum

WINTERSWIJK - Chrit van Ewijk, regionaal beter bekend als ziekenhuisbestuurder, doet bij Vereniging Het Museum een boekje open over het fenomeen van de coöperaties.  Ontstaan in Engeland is de coöperatie een vorm van zelforganisatie van producenten of verbruikers, gericht op het vergroten van economische macht en het realiseren van betaalbare producten.

In de Achterhoek ontstonden er via de coöperaties in de 19e en 20e eeuw belangrijke lokale/regionale spelers op de markt van onder meer de textiel en landbouw. 

Coöperaties hebben een belangrijke rol gespeeld in de economische emancipatie van grote groepen van de bevolking. Via de coöperatie konden boeren en arbeiders zich verenigen en zo gezamenlijk doelen bereiken die voor elk individu onbereikbaar zouden zijn geweest.

De Dageraad

Ook in Winterswijk waren vele coöperaties actief met fraaie namen als Help U zelven, de Eendracht en de Dageraad. Van de laatste was Aron van Dam lange tijd directeur. Het hoofdgebouw, een prachtig en markant pand in de Jonenstraat, staat er nog.

Chrit van Ewijks lezing wordt gehouden onder de vlag van Vereniging Het Museum en vindt plaats op donderdag 13 december in de  Museumfabriek, Laan van Hilbelink 6.10 in Winterswijk. Aanvang 20 uur. Entree: € 3,- voor leden en € 5,- voor anderen.

Achterhoek