De ijzergieterij op de Needse Berg ging eind vorig jaar failliet, dit voorjaar woedde er een brand.
Volledig scherm
De ijzergieterij op de Needse Berg ging eind vorig jaar failliet, dit voorjaar woedde er een brand. © Jelle Boesveld

Curator: 'Laat gemeente Berkelland zelf een hek zetten om de ijzergieterij'

NEEDE - Berkelland kan het beste zelf een hek om de failliete ijzergieterij op de Needse Berg zetten. Dat zegt curator Vincent Jongerius, die verbaasd is over de bestuursdwang die hij krijgt opgelegd.

De curator van de failliete ijzergieterij op de Needse Berg moet het terrein afsluiten met een hek, chemische afvalstoffen verwijderen en een einde maken aan de onveilige situatie. Anders doet de gemeente Berkelland dat op zijn kosten. Zo dreigt het college van B en W van Berkelland curator Vincent Jongerius met bestuursdwang vanwege de onveilige situatie op het terrein. 

Verbaasd

Jongerius is verbaasd over de dreigende taal van de gemeente. "Ik heb bijna wekelijks goed contact met de gemeente Berkelland en wil de kwestie daarom niet via de media uitvechten, maar ik ben wel verbaasd. Er hebben de laatste decennia nooit hekken om het bedrijf gestaan, terwijl het ook niet veilig was. Nu de boel failliet is, moet de curator dat wel doen?”

Jongerius zegt Berkelland voorgesteld te hebben om zelf hekken te plaatsen. "Dat is goedkoper en sneller. Er is geen geld, dus kan ik ook geen bedrijf opdracht geven hekken te plaatsen. Berkelland heeft vast nog wel ergens hekken staan. De kosten daarvan kunnen ze bij de boedel inbrengen en bij de afwikkeling van het faillissement wellicht vergoed krijgen.”

De curator zegt de chemische afvalstoffen te hebben laten opruimen. "Maar Berkelland heeft een rapport op laten stellen waaruit blijkt dat dat niet goed is gebeurd. Waarom is dat niet eerder met mij gecommuniceerd?" Jongerius wil samen met Berkelland de kwestie oplossen.

Achterhoek