Colinda van Dijk, Erik Kaptein en prof-scheidsrechter Kevin Blom (midden) schreven samen het boek ‘De Fluitende Leider’.
Volledig scherm
PREMIUM
Colinda van Dijk, Erik Kaptein en prof-scheidsrechter Kevin Blom (midden) schreven samen het boek ‘De Fluitende Leider’. © Erik van 't Hullenaar

De arbiter lijkt op de manager: ‘Je kunt het eigenlijk nooit goed doen’

HENGELO - Op 3 september 2011 geeft voetbalscheidsrechter Kevin Blom Tsjechië een strafschop in het EK-kwalificatieduel tegen Schotland in Glasgow. Op weg naar het hotel krijgt hij verontrustende berichten over die beslissing. Eenmaal op de hotelkamer kijken hij en zijn collega’s het moment terug en dringt de werkelijkheid door: een schwalbe, geen penalty.

,,Dan zak je wel even door de grond”, zegt de 45-jarige Blom, die samen met de Hengelose organisatieadviseurs Erik Kaptein en Colinda van Dijk het boek De Fluitende Leider heeft geschreven. ,,Je moet de nacht nog door, dan komt thuis de publiciteit over je heen.”

Kevin Blom.
Volledig scherm
Kevin Blom. © SCS/Sander Chamid

Blom degradeerde, de Europese voetbalbond UEFA haalde hem van de elitelijst.

De uit Gouda afkomstige arbiter gebruikt dit voorbeeld regelmatig in trainingen die hij met Kaptein (51) en Van Dijk (52) geeft door het hele land. Zij zijn oprichters van trainings- en adviesbureau Gewoon-HR. Ze coachen mensen in leiderschap, mentale veerkracht en duurzame inzetbaarheid.

,,Want na zo’n incident moet je wel verder”, zegt de doorgewinterde scheidsrechter. ,,Als je er op een goede manier mee omgaat kom je er sterker uit. Dat soort dingen gebeurt in organisaties ook.”

Eind dit seizoen stopt Blom met het fluiten van internationale wedstrijden (Europa League, interlands). Op de nationale velden blijft hij wel actief.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek