Volledig scherm
De Graafschap-aanvaller Nabil Bahoui houdt Spartaan Ragnar Ache van zich af. © BSR/SOCCRATES

De Graafschap degradeert uit eredivisie na blamage tegen Sparta

De Graafschap is dinsdagavond gedegradeerd uit de eredivisie. De Doetinchemse club ging, drie dagen na de 1-2 zege in Rotterdam, in de finale van de play-offs op de eigen Vijverberg na een dramatisch optreden met 0-2 onderuit tegen Sparta.

De Graafschap keert daarmee na een jaar weer terug naar de eerste divisie. De Doetinchemmers promoveerden in 2018 onder leiding van trainer Henk de Jong via de play-offs naar het hoogste niveau. Sparta bewandelt de omgekeerde route en promoveert, een jaar na zijn degradatie, naar de eredivisie.

De Graafschap trad aan in dezelfde formatie als in het heenduel. Bij Sparta ontbrak de geschorste Bart Vriends. De centrumverdediger werd vervangen door Dries Wuytens.

Paniekstand

De Graafschap kwam in de eerste twintig minuten niet onder de Rotterdamse storm uit. Niet dat Sparta nu zo geweldig voetbalde. De ploeg van Henk Fraser pompte vooral ballen naar voren. Maar de Doetinchemse club stond stijf van de zenuwen en schoot al snel in de paniekstand. De Superboeren beperkten zich tot het wild wegschieten van ballen en hielden met kunst- en vliegwerk stand. Het uitvallen van controleur Azor Matusiwa was een fikse aderlating.

De Graafschap kwam na 25 minuten voor het eerst voor het doel van de Rotterdammers. De Achterhoekers claimden tevergeefs een strafschop na een handsbal van Ragnar Ache. Van opzet was geen sprake, oordeelde scheidsrechter Kevin Blom. De Graafschap ontsnapte daarna tot twee keer toe aan een achterstand.

Bibberen

Ook na rust bleef het een echte vechtwedstrijd. Na 74 minuten werd het echt bibberen voor De Graafschap toen Sparta-invaller Halil Dervisoglu voor de 0-1 zorgde. De Doetinchemse club moest daarna overleven en kwam enkele keren met de schrik vrij. Maar na 83 minuten ging het alsnog mis. Uitgerekend ex-Superboer Adil Auassar kopte uit een hoekschop de 0-2 binnen.

Daarmee moest De Graafschap vol op de aanval om een verlenging te forceren. Maar de 1-2 bleef uit, waarmee degradatie een feit was.

De Graafschap-Sparta 0-2 (0-0). 74. 0-1 Dervisoglu, 83. 0-2 Auassar.
Toeschouwers: 12.600.
Scheidsrechter: Blom.
Gele kaarten: S. Nieuwpoort (De Graafschap), L. Duarte, Wuytens, Auassar (Sparta).
De Graafschap: Bertrams; Owusu, S. Nieuwpoort, Straalman, Tutuarima; Matusiwa (24. Olijve), Vet, El Jebli; Narsingh (84. Serrarens), Benschop, Bahoui (62. Burgzorg).
Sparta: Coremans; Dabo, Wuytens, Abels, Faye; Harroui (46. D. Duarte), Auassar, L. Duarte, Rayhi (59. Dervisoglu); Ache (86. Soares Fonseca), Veldwijk.

Achterhoek