De wagengroep Greenchoice in Noordijk.  Het team bouwde een schip met verwijzingen naar diverse verdwenen cafés in en om het Vlearmoesdorp.
Volledig scherm
PREMIUM
De wagengroep Greenchoice in Noordijk. Het team bouwde een schip met verwijzingen naar diverse verdwenen cafés in en om het Vlearmoesdorp. © Arjan Gotink

Deur staat open bij vreemde eend in Needse optocht

NEEDE - De Groene Garde bestaat 11 jaar. Naar carnavalsnormen een jubileum. Daarom trekken de oud-commissieleden van NCG De Vlearmuze met hun kompanen van wagengroep Green Choice dit jaar alles uit de kast voor de optocht. „Met de boot langs alle historische kroegen.”

In de schuur van de familie Derkink wordt meteen duidelijk wat ze daarmee bedoelen. Het grote piratenschip, lange tijd blikvanger van voormalig Café de Tijd bij het busstation, is volgehangen met de namen van vroegere cafés in en om Neede. „Dat waren er nog heel wat”, verzekert Jeroen Bemthuis als voorzitter van de Groene Garde binnen het Needse carnavalsgenootschap. „We hebben een lijst weten te bemachtigen en als je de namen van al die cafés ziet, denk je: o ja, die was er ook nog. Van de meesten van die oude kroegen hangt de naam aan deze boot waar we zondag de optocht mee ingaan.”

Achterhoek