Volledig scherm
Een stuk van de N348 tussen Gorssel en Eefde. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Deze provinciale weg (N348) voelt tussen Gorssel en Eefde veiliger met een snelheidsverlaging

Het onderzoek naar de proef op de N348 tussen Gorssel en Eefde, waarbij de snelheid een half jaar van 80 naar 60 kilometer per uur werd verlaagd, heeft heldere conclusies opgeleverd. De geluidshinder voor aanwonenden nam af. En de snelheidsverschillen tussen weggebruikers nam ook af. 

Daardoor kregen de aanwonenden het gevoel dat er minder ongelukken gebeurden. Maar dat er ook daadwerkelijk minder ongelukken waren in deze periode is nog niet objectief uit de data te halen, aldus het rapport dat de provincie heeft vrijgegeven.

Daar staat tegenover dat de weggebruikers die niet aan de N348 wonen, zich ergerden aan de tijdelijke snelheidsverlaging omdat de reistijd toenam. Toch constateren de door de provincie Gelderland ingehuurde onderzoekers dat er geen grote verschuiving is geweest van verkeer naar alternatieve routes. 

  Aanwonenden willen definitieve snelheidsverlaging

Nu is het aan de Gedeputeerde en Provinciale Staten van Gelderland om een knoop door te hakken over de N348 tussen Gorssel en Eefde. Blijft de situatie zoals die is, of wordt de snelheid definitief verlaagd? De aanwonenden, zo blijkt uit een brief aan de Provincie, wensen dat de snelheidsverlaging definitief wordt.  

Achterhoek