Een verpleegkundige verzorgt een nierpatiënt.
Volledig scherm
Een verpleegkundige verzorgt een nierpatiënt. © Gelre ziekenhuizen

Dialysecentra in regio sluiten door schreeuwend tekort aan personeel

oproepBEUGEN/ WINTERSWIJK - Door een schreeuwend tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen zijn met ingang van deze maand de dialysecentra in Beugen en Winterswijk gesloten.  

27 nierpatiënten moeten sindsdien drie keer per week een stuk verder reizen om gebruik te maken van een kunstnier.

Beide centra waren nevenvestigingen van grote ziekenhuizen in Nijmegen (Raboudumc) en Enschede (Medisch Spectrum Twente). Ze kunnen de verpleegkundigen niet langer missen en zeggen dat het efficiënter is om het personeel op één plek te laten werken.

Veel extra reistijd

Oproep

De Gelderlander zoekt nierpatiënten die willen vertellen over de gevolgen van de sluiting van een van de dialysecentra in Winterswijk of Beugen.

Neem contact op met verslaggever Joost de Poel via  of Whatsapp ons op 0613-322268.

Voor gebruikers van het centrum betekent de verandering een forse extra inspanning, want ze verblijven drie keer per week vier uur lang in het centrum.

Een kunstnier neemt in die tijd de functie van de nieren over en zuivert het bloed van afvalstoffen. Daar krijgen de patiënten vier dagen voor terug waarin ze zich goed voelen.

De twintig patiënten die gebruikmaakten van het centrum in Winterswijk moeten nu naar het ziekenhuis in Enschede. Voor patiënten uit Winterswijk is dat een rit van zeker 45 minuten. 

In het Maasziekenhuis in Beugen werden tot 1 mei zeven patiënten gedialyseerd. Zij moeten nu naar het Radboudumc voor die behandeling. Dat is een rit van een klein half uur voor patiënten uit Boxmeer. 

Centra open, centra dicht

Door extra reistijd staat leven nog meer in teken van dialyse
,,Extra reistijd betekent voor patiënten een extra lichamelijke belasting. Dat is een slechte zaak”, zegt Sanne Rademaker, woordvoerder van de Nierstichting. ,,Hun leven zal daardoor nóg meer in het teken staan van hun ziekte.”

Nierpatiënten rijden bijna altijd met een taxi naar een dialysecentrum. Soms gaat de reis per auto, met een mantelzorger achter het stuur. ,,Het taxivervoer kan nu al problematisch zijn”, zegt Rademaker. ,,Chauffeurs zijn regelmatig te laat.” Patiënten laten de taxi daarom extra vroeg komen, zodat ze zeker weten dat ze op tijd in het ziekenhuis zijn.

Door de extra reistijd bestaat de kans dat meer patiënten kiezen voor een thuisdialyse. ,,Maar die is lang niet voor iedereen weggelegd”, zegt Rademaker. ,,Je moet in je woning een aparte ruimte kunnen vrijmaken, je moet andere stopcontacten installeren. Mensen moeten gemiddeld twintig bedrijven inschakelen voordat ze thuis kunnen dialyseren. 

De extra taxireistijd zorgt niet voor extra kosten voor de patiënt, aldus de Nierstichting. ,,Het vervoer wordt vergoed door de verzekeraars.” 

In Beugen gaat het vooralsnog om een tijdelijke sluiting, tot 31 oktober.

Maar een woordvoerster van het Radboudumc zegt dat het nog niet zeker is of het centrum daarna weer open gaat. ,,In september houden we een evaluatie. Heropenen kan alleen als dat haalbaar is.” 

De locatie in Winterswijk is definitief gesloten. Het MST laat weten een tekort van twee tot drie verpleegkundigen te hebben. Vanwege de sluiting is één patiënt overgestapt naar het Slingeland Ziekenhuis en twee staan er daar op de wachtlijst.

Opvallend is dat zowel het centrum in Beugen als in Winterswijk pas in 2011 geopend zijn. In dat jaar werden in deze regio meer dialysecentra geopend, want ook Tiel, Ravenstein en Varsseveld kregen er toen een. Van die vijf centra zijn er inmiddels drie weer gesloten.

Het dialysecentrum in Varsseveld - een dependance van het Doetinchemse Slingeland Ziekenhuis - ging vorig jaar dicht. De hoofdreden was een teruglopend aantal patiënten, maar ook toen werd het tekort aan personeel genoemd.

Transplantatie en thuisdialyse

Ook het centrum in Winterswijk had met een teruglopend aantal patiënten te maken. Om die reden draaide het centrum sinds februari 2018 al op halve kracht en was het alleen ’s morgens open. 

Dat nierpatiënten minder vaak gebruikmaken van dialysecentra komt doordat er mogelijkheden zijn om thuis te dialyseren. Ook zijn de medicatie verbeterd en neemt het aantal niertransplantaties toe.

In deze regio zijn nu nog negen centra voor nierdialyse. (Zie kaart.)

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek